Dorpentour ‘Weg uit de Stad’ van start

Een still uit de film 'Weg uit de Stad'. (foto Stichting Beeldlijn)

Een still uit de film ‘Weg uit de Stad’. (foto Stichting Beeldlijn)

BORGERCOMPAGNIE – Jonge mensen ruilen steeds vaker de stad in voor het platteland, op zoek naar ruimte, rust en nieuwe avonturen. Maar hoe vergaat het hen? Is de overgang niet te groot? Om antwoord te krijgen op deze vraag maakten Saskia Jeulink en Tom Tieman samen de documentaire ‘Weg uit de Stad’. 

In de film volgen ze Andor en Anna, die een oude basisschool kopen in Borgercompagnie, en Jouke en Liz, die biologisch-dynamische kwekerij De Eemstuin opzetten in Uithuizermeeden. De tegenstellingen tussen hen en de dorpsbewoners zijn soms groot. Toch vinden ze het belangrijk om goed contact te hebben met de mensen uit het dorp.

Stichting Beeldlijn, producent van de film, organiseert de komende weken een dorpentour langs verschillende dorpshuizen. Tijdens de tour werd de film vertoond en gaat presentator Wilbert van de Kamp in gesprek met de zaal. Hoe bevalt het nieuwkomers in dit dorp, en hoe reageren dorpelingen en ‘import’ op elkaar? Aan de hand van tips uit de zaal werd een welkomstbrief aan nieuwkomers gemaakt. Welke eigenaardigheden over het dorp moet je beslist weten? Waar moet je zeker lid van worden of aan meedoen? En wat zijn de beste streekproducten uit de buurt? Andersom werd er ook een lijst met tips voor dorpsbewoners gemaakt. Hoe zorg je dat nieuwkomers zich welkom voelen? En wat kunnen ze aan je dorp toevoegen?

De dorpentour doet onder andere Borgercompagnie (19 november) en Steendam (19 januari) aan. Er werd nog naar één extra locatie gezocht.

Via De Regiokrant