Dorpsinitiatief rond energie in Rolde werd Stichting

ROLDE – Janet van der Weide en Andries Visser hebben donderdag de stichtingsakte van Rolde Energieneutraal getekend. Daarmee is de werkgroep die in Rolde meedenkt in de energietransitie officieel een Stichting geworden met Van der Weide en Visser als voorzitter en secretaris. In totaal zijn er zeven leden.

Doel van ‘Stichting Rolde Energieneutraal’ is om Rolde op termijn energieneutraal te krijgen; dat betekent dat er net zo veel energie werd opgewekt als gebruikt. De vrijwilligers van de Stichting willen hiervoor zo snel mogelijk aan de slag om samen met de inwoners en bedrijven van Rolde te onderzoeken hoe dat kon worden bereikt. En om ervoor te zorgen dat het dorp daar zelf de vruchten van plukt en de opbrengsten niet ergens anders belanden.

Volgens Van der Weide was het nodig om het initiatief met inmiddels zo’n 15 vrijwilligers om te zetten in een stichting. ,,Bijvoorbeeld om een gesprekspartner te zijn voor de gemeente. Maar ook omdat er inmiddels geld binnenkomt en uitgaat. Dat moet je gewoon goed regelen. Er is daarom een bestuur gevormd van zeven leden. In werkgroepen zijn vrijwilligers actief. Nu al geven energiecoaches huishoudens advies over bijvoorbeeld het beter isoleren van woningen.”

Een energiecoöperatie is volgens de bestuursleden nu nog niet aan de orde. Dan moet je volgens Visser precies weten hoe en waar je energie wilt opwekken en er moet al voldoende draagvlak zijn met leden die lokale energieproducten afnemen en in de winst delen. ,,We hebben nu eerst een dorpsvisie in concept gemaakt en gaan daar na de zomer mee het dorp in om erover in discussie te aan. Via bijvoorbeeld bewonersavonden.”

Uit een eerdere enquête bleek veel belangstelling voor meer ‘zon op dak’, maar ook voor informatie over isolatie, warmtepompen of hybridesystemen. De enquête is na te lezen op www.rolde-energieneutraal.nl.

Via De Schakel

Reizen Laos