Eerste 600 Groningers met bevingsschade krijgen vaste vergoeding

NOORD-GRONINGEN – Zestig procent van de Groningers met aardbevingsschade hebben voor een vaste vergoeding van 5.000 euro gekozen. De eerste ruim 600 vergoedingen zijn nu toegekend.

Van de 7.500 schademeldingen die binnenkwamen sinds 1 november, kozen 4400 aanvragers voor afhandeling via de eenmalige vergoeding van 5.000 euro. Het gaat alleen al voor deze groep om 22 miljoen euro die komende weken werd toegekend. Het vormt het eerste begin van de uitvoering. Er komen in totaal circa 200.000 adressen in aanmerking.

Sinds 1 november is het mogelijk om bij een eerste schademelding op een adres te kiezen tussen afhandeling via een maatwerkprocedure of via een vaste vergoeding. De vaste vergoeding voorziet dus duidelijk in een behoefte. De eenvoud en snelheid van deze wijze van afhandelen spreekt aan, zo leert ook navraag bij mensen die ervoor hebben gekozen. Het is bedoeld voor relatief kleine, niet complexe schades.

De vaste vergoeding bleek ook nuttig bij de recente beving van Garrelsweer. In het effectgebied van die beving, waarbij de trillingen en de kons op schade het grootst zijn dicht bij het epicentrum, koos 25 procent van de aanvragers voor de vaste vergoeding, gemeten op tien dagen na de beving. Verder weg van dat epicentrum, net buiten het effectgebied van de beving van Garrelsweer, was dat heel anders: 60 procent koos voor de vaste vergoeding.

Wie kiest voor een vaste vergoeding geeft aan zelf te vermoeden dat er sprake is van mijnbouwschade. Er moeten zelf foto’s worden aangeleverd of het Instituut Mijnbouwschade Groningen laat iemand de schade opnemen als de kons op schade in de toekomst groter is. Er komt geen deskundige langs om de schade te beoordelen. Het scheelt voor de aanvrager veel gedoe. Bovendien is er ook meteen duidelijkheid over de omvang van de vergoeding, dat is namelijk een vast bedrag van 5.000 euro. 

Via De Ommelander