Eerste deel Doorfietsroute Groningen-Winsum officieel geopend

SAUWERD – Het nieuwe fietspad tussen Groningen en Sauwerd is voor het grootste deel klaar. Vanochtend werd dat deel officieel geopend door gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk, wethouder Eltjo Dijkhuis van Het Hogeland en vertegenwoordigers van Dorpsbelangen Adorp en Sauwerd.

Het fietspad is 7 kilometer lang. Het loopt vanaf de witte spoorbrug in Groningen tot net boven Sauwerd. Twee tegemoetkomende fietsers van Dorpsbelangen uit Sauwerd en Adorp koppelden de delen van het logo van de Doorfietsroute aan elkaar en verrichtten daarmee de officiële starthandeling van het fietspad. De verenigingen in Sauwerd en Adorp zijn nauw betrokken geweest bij de aanleg van de fietsroute.

Snel en comfortabel 

Fietsers kunnen nu snel en comfortabel naar de stad. Op het grootste deel van de route hebben ze voorrang. Op de Stationsstraat in Sauwerd had de fietser zelfs overal voorrang. De route gaat langs en door Adorp en Sauwerd. De Doorfietsroute is geschikt voor scholieren, woon- en werkverkeer en recreatieve fietsers vanuit Winsum en omgeving. Ze hebben een alternatief voor het smalle fietspad langs de provincialeweg N361 en komen geen autoverkeer tegen. Langs de route komen twee plekken waar fietsers kunnen schuilen voor de regen.

Sauwerd-Winsum

De aanleg van het tweede gedeelte van de route, tussen Sauwerd en Winsum, start begin 2023. De voorbereidingen duren langer omdat de provincie nog geen overeenkomst had kunnen sluiten met een aantal grondeigenaren tussen Sauwerd en Winsum.

Via De Ommelander