Eerste schop in de grond voor bibliotheektuin

Bilbliotheekmanager Lammie van der Tuuk en wethouder Bas Luinge van Aa en Hunze zetten de eerste schop in de grond van de nieuwe bibliotheektuin.

Bilbliotheekmanager Lammie van der Tuuk en wethouder Bas Luinge van Aa en Hunze zetten de eerste schop in de grond van de nieuwe bibliotheektuin. (Foto: Henry Koops)

GIETEN – Wethouder Bas Luinge had vandaag samen met bibliotheekmanager Lammie van der Tuuk de eerste schop in de grond gezet van de bibliotheektuin in Gieten. De tuin werd een plek voor ontmoeting, ontspanning, ontdekking en beleving voor de inwoners van Aa en Hunze. De komende maanden werd er hard gewerkt aan de inrichting en in het voorjaar van 2022, wanneer alles in bloei staat, volgt een officiële opening van de tuin.

Hovenier Rozenveld startte vervolgen met de werkzaamheden voor het aanleggen van een bibliotheektuin in Gieten. ,,Met de aanleg van de biebtuin wil de bibliotheek in Gieten een plek creëren waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten, waar activiteiten kunnen plaatsvinden en waar ruimte is voor ontspanning, ontdekking en beleving. In het ontwerp, gemaakt door Raatjes Tuinontwerp is rekening gehouden met de wensen van de buurt en is de verbinding gezocht met lokale partijen en samenwerkingspartners van de bibliotheek”, zegt bibliotheekmanager Lammie van der Tuuk die denkt dat deze vorm van bibliotheektuin uniek in Nederland is. 

In de biebtuin komt onder andere een voorleeskring, een jeu de boules-baan, een moestuin en een genoeg uitnodigende zitruimte. Naast de functie van centrale ontmoetingsplek nodigt de tuin uit tot educatieve- en sociaal maatschappelijke activiteiten. Zo zullen leerlingen van Obs Gieten de moestuin gaan onderhouden. 

De aanleg voor de biebtuin werd gerealiseerd vanuit een bijdrage van het ministerie van OC&W (motie Asscher 2017). Deze motie zet in op het behoud en versterken van bibliotheken in kleine plattelandsgemeenten. De gemeente Aa en Hunze is een van de twaalf geselecteerde gemeenten die in aanmerking zijn gekomen voor deze ondersteuningsgelden.

Via De Schakel