Eext op de kaart door Songfestival

EEXT – Het hunebed D14 bij Eexterhalte is de wereld overgegaan. Het monument uit de oertijd vertegenwoordigde Eext en Drenthe in een postcard tijdens de eerste halve finale van het Songfestival. Eext kwam voor in het introductiefilmpje waarin zanger Vasil van Noord-Macedonië werd voorgesteld voor zijn optreden.

Erwin Matthijssen, de voorzitter van Commissie Dorpsbelangen Eext, begint te lachen als hij werd gebeld. ,,Ja, er werd in het dorp veel over gesproken”, zegt hij. ,,Er kwamen veel berichtjes op sociale media voorbij. En er is veel media-aandacht. Ik heb al twee radio-interviews gegeven.” Zo was hij te horen in het programma Bert op 5. ,,Ik heb Bert Kranenborg verteld dat Eext meer is dan een hunebed. Hij vond het een mooie promotie voor Eext en zij dat er nu wel veel toeristen naar het dorp zullen komen. Een reden voor hem om te vragen of hij deze zomer een week vanuit Eext mocht komen uitzenden. Ik heb hem van harte uitgenodigd. Ik heb in ieder geval mooi promotie kunnen maken voor Eext.”

Hoewel de Postcards lang geheim moesten blijven, had Matthijssen toch enige voorinformatie. ,,Een vriend van mij werkt bij AvroTros en had mij geïnformeerd dat Eext in de postcard van Noord-Macedonië te zien was. We hebben een berichtje op Facebook gezet, waardoor iedereen voor de buis kon gaan zitten. Ik heb echter geen idee hoe Eext hiervoor aangemeld is.”

Dat antwoord moeten ze ook bij de Gemeente Aa en Hunze schuldig blijven. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra is wel blij met de aandacht voor het dorp uit zijn gemeente: ,,Ik ben trots op de beelden van deze bijzondere plek in onze gemeente. Goed bedacht door de organisatie, want zo doet heel Nederland een beetje mee. En een miljoenenpubliek had gezien hoe mooi onze gemeente is.”

Het blijft bij een eenmalige uitzending. Valis haalde met het musicalachtige lied Here I Stand de finale niet, maar wellicht kent heel Noord-Macedonië nu het dorp Eext. 

Via De Schakel

Reizen Laos