Foto-expositie door de hele gemeente Midden-Groningen

De reuzenfoto’s zijn gedrukt en hangen vanaf volgende week overal in de gemeente.

De reuzenfoto’s zijn gedrukt en hangen vanaf volgende week overal in de gemeente.

HOOGEZAND – Vanaf 14 juni komt men overal door de gemeente Midden-Groningen foto’s tegen, gedrukt op borden van 1,3 bij 1 meter. Honderd jongeren legden afgelopen jaar hun leven vast en creëerden zo samen de foto-expositie ‘Mijn Wereld’. 

Jongeren tussen 12 en 18 jaar in Midden-Groningen kregen vorig jaar een ouderwetse wegwerpcamera met een rolletje voor 27 fotos en werden gevraagd hun wereld vast te leggen. Dingen die ze belangrijk, leuk, vervelend, mooi of bijzonder vinden. Een vakjury selecteerde per jongere één foto voor de expositie. Het resultaat is een reeks zeer bijzondere kijkjes in de levens van jongeren.

De selectie van de foto’s was toegewezen aan wethouder José van Schie, jongerendirecteur van het Kielzog Bente Louwrier, fotograaf en grafisch vormgeefster Greetje Bijleveld en cultuurcoach Léonie Dijkema. Zij moesten de 2700 ingezonden fotos terugbrengen naar een selectie van 100.

Op het podium van de Kielzog Rougezaal werden de foto’s in maart neergelegd op lange tafels. In totaal is de jury drie uur bezig geweest met de selectie. Dat was geen gemakkelijk taak, volgens cultuurcoach Léonie Dijkema: ,,Bij de selectie letten we op wat een foto zegt over de fotograaf. Vertelt het iets over deze tijd of roept het vragen op? Het gaat er niet om of de foto mooi is of technisch klopt.”

Op veel foto’s stonden thema’s die deze tijd typeren. Foto’s van mondkapjes, thuisscholing en sterretjes in plaats van vuurwerk. ,,Dat maakt de uitkomst van dit project extra interessant’’, aldus Dijkema.

De foto’s hangen op meerdere locaties. Een mooie reden om de fiets te pakken en erop uit te gaan. De route langs de foto-expositie staat op de website van het Kielzog: www.kielzog.nl.

Via De Regiokrant

Reizen Laos