Fotoclub Fivelfoto stopt na 64 jaar

APPINGEDAM – Na 64 jaar stopt Fotoclub Fivelfoto uit Appingedam er mee. Met een gezamenlijk diner werd er een punt achter gezet. 

Eens per maand kwamen de leden van Fivelfoto bij elkaar in het ASWA-gebouw om elkaars gemaakte foto’s te bespreken en zo nodig te bekritiseren. Dit werd gedaan om het niveau van de foto’s op een hoger peil te brengen. 

Door de coronacrisis was dit echter lange tijd niet meer mogelijk. Maar niet alleen de coronacrisis is er de oorzaak van dat Fivelfoto Appingedam ophoudt te bestonden. Ook het teruglopen van het ledental, de gevorderde leeftijd van de leden en de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen spelen een rol.

Fotowedstrijd  Damsterdag

Fivelfoto werd op 25 september 1957 opgericht als gevolg van een fotowedstrijd met foto’s van de optocht van de Damsterdag. Vele jaren is in de Damsterweek geëxposeerd in het Raadhuis en in de bovenzaal van het Noordelijk Kunsthof boven de Nutsspaarbank in de Wijkstraat.

Daarnaast waren jarenlang foto’s van de leden te zien in de wandelgangen van gebouwen als de Luingaborg in Bierum, Wiemersheerd in Loppersum, Menterne in Wagenborgen en in het nu afgebroken verzorgingshuis Solwerd en soms op uitnodiging in het Ufkeshuis in Siddeburen. Dit gebeurde in samenwerking met de fotogroep Delfzijl.

Dia-overvloeiseries

Tevens waren vroeger enkele leden actief met het maken van dia-overvloeiseries. De club had vele series gemaakt waarmee ze op pad gingen om deze te presenteren bij allerlei verenigingen.

De leden ronden de opheffing af met een gezamenlijk diner op 25 september, precies 64 jaar na de oprichting.

Via De Eemslander