Fotograaf Marie Cécile Thijs exposeert in Fraeylemaborg

SLOCHTEREN – In de Fraeylemaborg in Slochteren is vanaf vandaag een expositie te zien van foto’s van Marie Cécile Thijs.

Marie Cécile Thijs is al vanaf haar jeugd gefascineerd door fotografie, maar begon haar carrière als advocaat. Toen ze eind twintig was, ontdekte zij de camera opnieuw en maakte enkele jaren later de ommezwaai naar een leven als fotograaf. ,,Het was voor mij liefde op het tweede gezicht”, aldus Marie Cécile Thijs. Inmiddels had zij vele exposities en internationale prijzen op haar naam stonden. Haar foto’s zijn opgenomen in diverse museumcollecties, waaronder die van het Rijksmuseum Amsterdam en Museum Rotterdam. Tegelijk met de tentoonstelling bij de Fraeylemaborg start ook een expositie van haar werk in Miami. 

Marie Cécile Thijs had internationaal naam gemaakt met iconisch werk, zoals de foto van het beroemde dressuurpaard Salinero en portretten van kinderen en katten met 17e-eeuwse kragen. De sfeer van haar foto’s doet denken aan schilderijen uit de Gouden Eeuw, maar is tegelijkertijd surrealistisch en puur hedendaags.

Thijs werkt vooral in series, zoals White Collar, Food Portraits, Cooks, Horses, Majestic, Human Angels en Amazones. Ze had ook veel portretten gemaakt van politici, kunstenaars, schrijvers en acteurs. Ze is een kunstfotograaf met een geheel eigen uitstraling. Haar onderwerpen komen los van hun dagelijkse context, waardoor men er heel anders naar gaat kijken. Dat levert boeiende creaties op, waarbij elementen als verstilling, dynamiek en soms ook humor samenkomen.

De foto’s van Thijs zijn te zien in het Koetshuis van de Fraeylemaborg, maar er zijn ook zestien werken opgenomen in de historische inrichting van de borg zelf. Soms contrasteert en schuurt dat met het eeuwenoude interieur, maar vaker past het verbazend goed.

De expositie is te bezichtigen van 19 juni tot en met 24 oktober.

Via De Regiokrant

Reizen Laos