Garnalenvissers in de rij voor opkoopregeling

LAUWERSOOG – De belangstelling van garnalenvissers voor de opkoopregeling van het Waddenfonds is groot.

Er hebben zich negentien vissers voor de regeling aangemeld. Met de uitkoop van visvergunningen kunnen delen van de Waddenzee worden gesloten voor de garnalenvisserij. Het bodemleven van de Waddenzee krijgt zo meer kans zich te herstellen. Daarnaast moet het opkopen van vergunningen de garnalenvisserij meer toekomstperspectief bieden in de niet gesloten gebieden.

In totaal is er voor de opkoopregeling 10 miljoen euro beschikbaar. De komende tijd beoordeelt het Waddenfonds welke vissers hiervoor in aanmerking komen. Het totale bedrag van de aangeboden vergunningen bedraagt 10,3 miljoen euro. ,,We zijn blij met de grote belangstelling voor de regeling, aldus voorzitter Cees Loggen van het Waddenfonds. ,,Voor alle partijen is dit een goed resultaat.’’

De regeling moet ertoe leiden dat ruim 11 procent van de visgronden voor garnalen in de Waddenzee wordt gesloten. Omgerekend gaat het om een oppervlakte van 9300 hectare. In de visgebieden die sluiten kan de zeebodem tot rust komen. Op die manier kunnen zich er nieuwe ecosystemen ontwikkelen. Ook zorgt deze warme uitkoop van de vissersvloot voor meer toekomstperspectief voor de garnalenvissers die blijven. Op dit moment zijn er 89 vergunningen voor de garnalenvisserij in de Waddenzee in omloop.    

Via De Ommelander

Reizen Laos