Gasprijs noopt Aldel tot terugschroeven productie

DELFZIJL – De torenhoge gasprijs van dit moment had zijn wereslag op aluminiumproducent  Aldel in Delfzijl. Sinds deze week is de productie dan ook drastisch teruggeschroefd.

Sinds zondag produceert het bedrijf nog maar eenderde van de gebruikelijke hoeveelheid. Reden voor de forse vermindering is de hoge gasprijs. Het kon gewoon niet uit
,,De prijs voor een megawattuur gas is inmiddels 300 euro”, legde financieel directeur Eric Wildschut eind vorige week al uit. ,,Voor de coronacrisis was dat nog 20 euro.”

Concreet betekent dit dat een ton aluminium 4500 euro kost aan elektriciteitskosten. De marktprijs ligt daar met 2500 euro ver onder. Een simpele rekensom leert dan ook dat het op dit moment lang niet uit kon.

De productie is dan ook de afgelopen dagen in etappes stilgelegd. Bij Aldel hoopt men dat het om een tijdelijke situatie gaat, maar men rekent er zelf op dat er zeker een half jaar mee gemoeid zal zijn.

Bij Aldel werken zo’n 400 mensen, die vorige week per mail zijn ingelicht over de ontstane situatie. Uiteraard maken de werknemers zich zorgen. Niet alleen staat hun baan op het spel ook kon het zijn dat er thuis het nodige meer zal moeten betaal voor het gas dat hun eigen huis verwamt. Dat werkt vooral door bij mensen die met hun leverancier een variabel contract zijn aangegaan.Het kabinet had zich de afgelopen tijd gebogen over eventuele maatregelen die men kon nemen om het leed zowel voor de producenten als de consumenten te verlichten. 

De prijs van gas is door diverse oorzaken explosief gestegen. Er werd onder andere minder gas uit de eigen Groninger bodem weggehaald.

Via De Eemslander