Geen extra geld voor tampons en maandverband

Vrouwen in een armoedepositie kunnen voor maandverband en tampons terecht bij de Voedselbank.

Vrouwen in een armoedepositie kunnen voor maandverband en tampons terecht bij de Voedselbank.

AA EN HUNZE – Het college van de Gemeente Aa en Hunze zal geen extra geld uittrekken voor de aanschaf van maandverband en tampons door de Voedselbank. Volgens het college werd hierin al voorzien.

De fractie van GroenLinks kwam met het verzoek om deze middelen gratis te verstrekken, omdat vrouwen in een armoedepositie soms moeten kiezen tussen de aanschaf van brood of maandverband. In de provincie Groningen zijn volgen GroenLinks diverse projecten onder de noemer Bloedserieus om deze vrouwen te helpen. De fractie vindt dat ook vrouwen in Aa en Hunze niet zonder zouden moeten zitten. 

Volgens het college kunnen deze vrouwen terecht bij de Voedselbank in Gieten en Gasselternijveen. ,,Menstruatieproducten zijn daar vrij beschikbaar tijdens de uitgiftemomenten. De afnemers worden hier ook geregeld op gewezen. In Gasselternijveen is sinds augustus een initiatief gestart waarbij in Mfc De Spil gratis menstruatieproducten af te halen zijn. Dit is een samenwerking met het Armoedefonds. Alle afnemers van de Voedselbank zijn hiervan op de hoogte gebracht”, aldus het college. 

De fractie van D66 had begrip voor het verzoek van GroenLinks om gratis tampons en maandverband te verstrekken, maar liet in een reactie weten dat het ondoenlijk is om voor elke minderheidsgroep gemeentelijk beleid te maken. Zo kon de fractie zich voorstellen dat mannen met prostaatproblemen ook gratis incontinentieluiers zouden kunnen krijgen net als kinderen in de pamperleeftijd die dagelijks incontinent zijn. 

Via De Schakel