Gewijzigd optreden Luthers Bach Ensemble in Appingedam

APPINGEDAM – De aangescherpte coronaregels hebben er voor gezorgd dat het Magnificat-concert dat zondag 19 december in de Nicolaikerk in Appingedam zou worden gegeven door de Lutherse Bach Academie niet kon doorgaan. Er komt nu een aangepast concert.

Uitvoering van het oorspronkelijke concert dat het projectkoor zou geven kon vanwege de anderhalve meter voorwaarde onmogelijk. Het Luthers Bach Ensemble zal nu het Magnificat en de vijfde cantate uit het Weihnachts-Oratorium van Johann Sebastian Bach uitvoeren.

Lofzang

Magnificat staat voor de lofzang van Maria uit het evangelie volgens Lucas. In Bachs tijd werd deze tekst in het Lutherse Leipzig op normale zaterdag- en zondagsvespers in het Duits gezongen, maar op hoogtijdagen in het Latijn. Bach schreef zijn eerste versie van het Magnificat voor koor en orkest in 1723 tijdens zijn eerste jaar als cantor (koorleider) van de Thomaskirche in Leipzig. Het was zijn eerste grote koorwerk in Leipzig en veel ambitieuzer dan de wekelijkse cantates.

Bescheidenste van allemaal

De vijfde cantate van het Weihnachts-Oratorium is bestemd voor de zondag tussen Nieuwjaar en Driekoningen/Epifani: een gewone zondag, geen feestdag en daarom de bescheidenste van alle zes WO-cantates. Bach baseert deze cantate op de eerste helft van het Driekoningen-evangelie, de reis der Wijzen. 

De solisten zijn Channa Malkin (sopraan), Lucia Caihuela (sopraan), Robert Kuizenga (altus), Benedict Hymas (tenor) en Marc Pantus (bas).

Door de aangescherpte maatregelen zal slechts en beperkt aantal bezoekers toegelaten worden. Het concert dat een dag eerder in Groningen werd gegeven is daardoor al uitverkocht. Voor Appingedam zijn nog wel kaarten verkrijgbaar via de website www.luthersbachensemble.nl.

Via De Eemslander