Giro zonder Grenzen beleeft bijzondere editie

ZANDBERG – Stichting Zandbergia had zondag de tiende editie georganiseerd van de Giro zonder Grenzen, de jaarlijkse fietstocht ter herinnering aan de doorkomst van de etappe Groningen-Münster tijdens de Giro d’Italia op 12 mei 2002 door de Kanaalstreek en het Duitse Emsland.

Vanwege de coronapandemie was net als vorig jaar gekozen voor een aangepaste variant. De Granfondo-toertocht, zo’n 110 kilometer, werd gereden door zo’n 15 ervaren toerfietsers van de betrokken organisaties bij dit grensoverschrijdende evenement. Roelof de Jonge (Nederlandse Toer Fiets Unie NTFU), Rikus Bartol (Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie – District Noord) en Herman Hoekstra (penningmeester Stichting Zandbergia) beten het spits af. Liefhebbers konden fietsend of (hard)lopend naar Zandberg komen. Het plaatsnaambord werd in Girostijl aangekleed, zodat dit een mooi decor vormde voor het maken van foto’s. Organisator van het eerste uur, Bart Kruizinga, publiceerde de foto’s vervolgens op de Facebookpagina Zandbergia. ,,Veel evenementen zijn afgelast vanwege Covid-19. Het geeft dan toch een goed gevoel dat mensen met hart voor het evenement Giro zonder Grenzen zelf het initiatief nemen om clubleden te enthousiasmeren om de tocht te gaan fietsen’’, zegt Roelof de Jonge van de Nederlandse Toer Fiets Unie.

,,De hele dag had ik het nummer ‘Paris, s’éveille!’, een chanson van Jacques Dutronc, in mijn hoofd, waarbij Parijs werd vervangen door Westerwolde. Aangelokt door de per uur sterker wordende zon zag je steeds meer toerfietsers en wandelaars ontwaken en sportief op pad gaan door het wonderschone Westerwolde’’, blikt Wim Mensen namens de organisatie terug. Naast de Nederlandse fietsers waren ook de Duitse Hobbyfahrer volop ‘on Tour’. Gezamenlijk werd dan ook op de goede afloop getoast met Schirmfrau Barones Caroline Freifrau von Landsberg-Velen op het binnenhof van Schloß Dankern in Duitsland. ,,Het is ongelooflijk hoe succesvol jullie dit geniale idee ten uitvoer brengen. Daarvoor mijn hartelijke felicitaties en we verheugen ons ‘auf ein Wiedersehen’ in 2022. Jullie organisatie is hier altijd welkom’’, aldus de barones.

Via De Nieuwsbode

Reizen Laos