Goedewaagen ook op werkdagen open aan vooravond ingrijpende verbouwing

NIEUW-BUINEN – Keramisch Museum Goedewaagen in Nieuw-Buinen, dat sinds half juni al op zaterdag- en zondagmiddag open is, gaat door de coronaversoepelingen vanaf woensdag 7 juli ook op werkdagen weer open. 

Voorlopig is het museum van woensdag tot en met vrijdag van 12.00 tot 16.00 uur open, naast de weekendopenstelling van 13.00 tot 17.00 uur. Deze tijden gelden voor museum en winkel tot en met 15 augustus. Daarna werd de winkel ontruimd om in september een vergaande modernisering te ondergaan. Ook de voorgevel van het fabriekspand ondergaat een renovatie. 

Nieuw aan de winkelinrichting werd dat naast Goedewaagen-artikelen ook de productie van andere fabrieken die tot het inmiddels gevormde Bornego-concern horen gepresenteerd gaat worden. Royal Goedewaagen werd als oudste fabriek in 2016 bij deze keramiekgroep opgenomen. De productie-uitbreiding impliceert onder andere de verkoop van het populaire Boerenbont van Royal Boch, maar ook van porseleinen serviezen en gebruiksgoed van Friesland Porzallan en Walk├╝re uit Varel in het Noord-Duitse Friesland. Al aangeboden werd het ambachtelijke tegelwerk van Albarello, dat vanuit Menaldum naar Sneek verhuisde.

Rondleidingen
In verband met de strenge ARBO-regels voor fabrieken kon het museum op werkdagen voorlopig geen rondleidingen aanbieden. Daarvoor zijn volkomen afgeschermde looproutes vereist. Wel mogelijk is het om in de weekenden een rondleiding aan te vragen, waarbij liefhebbers uitgebreid de fabrieksateliers kunnen bezoeken. De museumstichting had een forse subsidie gekregen om in de ontvangsthal op een groot beeldscherm films over de productie te bekijken. Daarnaast is het streven om tijdens de openingstijden op werkdagen schilderdemonstraties te gaan geven.

Vrijwilligers
Voor de nieuwe opzet van publieksbegeleiding zoekt het museum nieuwe vrijwilligers als gastvrouw of gastheer. Voor het technisch onderhoud aan de audiovisuele apparatuur, de verlichting en de meer dan 100 vitrines  hoopt het museum ook een allround technicus te kunnen aantrekken. Bovendien moet voor de zeer sterk groeiende museumcollectie een nieuw digitaal registratiesysteem ingevoerd worden, waardoor ook de bijna 5000 stuks tellende collectie toegankelijk kon worden gemaakt. Voor het benodigde ADLIB-systeem had de provincie Drenthe subsidie verleend.

Voor groepsbezoek, deelname aan rondleidingen en workshops kon contact worden opgenomen via mail@keramischmuseumgoedewaagen.nl

Via De Nieuwsbode

Reizen Laos