‘Good old’ Edgar Oosting weet van geen ophouden

Edgar Oosting (154) voert het deelnemersveld aan. (foto Bas Kaligis/RaceXpress.nl)

Edgar Oosting (154) voert het deelnemersveld aan. (foto Bas Kaligis/RaceXpress.nl)

EINDHOVEN – De eerste ronde van het NK KZ2+ van Chrono Karting is een prooi geworden voor Edgar Oosting. De 49-jarige karter uit Froombosch, uitkomend in een Sodi Kart van Van der Pol Kartracing, was afgelopen weekend de sterkste op De Landsard in Eindhoven. Door de resultaten bij een eerdere race in het Belgische Mariembourg mocht Oosting ook de beker ophalen van de BeNeFit League, een combinatieklassement over twee races van de BMC en het NK van Chrono Karting. 

Oosting kart al sinds 1988 en wist door de jaren heen meerdere keren Nederlands kampioen te worden. Onder meer in de 100cc, de 125cc en tussen 2012 en 2014 ook al in de KZ2+. Na zijn laatste titel in de KZ2+-klasse koos Oosting voor de grotere uitdaging in de KZ2, maar de leeftijd begint inmiddels te tellen. ,,In de KZ2 kon ik niet meer mee en dan leg je het op basis van leeftijd en gewicht gewoon af. Dan vraag je je af of je het nog wel leuk vindt. Eerder was er minder uitdaging in de KZ2+ en won ik drie Nederlandse titels op rij, maar nu zijn er verschillende nieuwe jongens in deze klasse die ook snel zijn. Het komt zeker niet vanzelf aanwaaien.”

In de trainingen noteerde Oosting de snelste tijden, maar in de kwalificatie was dat niet het geval. ,,Tijdens het tijdrijden heb ik het zelf verprutst. Ik ben te laat de baan ingegaan en heb geen vrije ronde meer kunnen creëren. Ik reed nu de vierde tijd, terwijl ik de sessie ervoor nog een paar tienden sneller was dan de rest van het veld.”

In de heats kroop Oosting naar voren om vervolgens de eerste NK-wedstrijd in de finale naar zich toe te trekken. ,,Dit is gewoon een goed resultaat, hier doe je het voor. In Mariembourg ging het nog niet zo goed, maar heb ik toch nog een redelijk resultaat kunnen boeken. Hier in Eindhoven hebben we goede punten voor het Nederlands kampioenschap kunnen scoren. We gaan dit jaar voor niets minder dan het kampioenschap.”

Oosting hoopt dus nog een titel aan zijn rijke palmares toe te voegen. Zijn loopbaan begon in 1988, toen hij ook op hoog niveau aan fietscrossen deed. Tegenwoordig gaat het wel op een rustiger niveau. ,,Ik probeer nog één keer in de week te karten en dat is alles. We rijden dit jaar ook alleen het NK van Chrono. Geen andere competities. Mijn vader tunet de motoren en voor ons is het een uitdaging om met een zo laag mogelijk budget toch competitief te zijn. Het gaat nog heel mooi. Op een of andere manier kon ik toch nog niet stoppen. Dit jaar proberen we kampioen te worden en daarna kijken we verder wat we gaan doen.”

Via De Regiokrant

Reizen Laos