Gratis AED-training voor inwoners Kantens

KANTENS – Inwoners van Kantens kunnen zich woensdag 15 september in dorpshuis ‘t Schienvat melden voor een gratis AED-training.

Snel handelen bij een hartstilstand kon levens redden. Een AED speelt daarin een cruciale rol. Maar dan is het wel belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten hoe zo’n apparaat werkt. Daarom biedt Univé Noord-Nederland deze training aan. 

Elke week krijgen 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Vaak totaal onverwacht. Na een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. Een ambulance kon meestal niet binnen die zes minuten bij een slachtoffer zijn, waardoor een buurt-AED levens kon redden.

In Kantens hing jarenlang een AED in een kast aan de muur van ‘t Schienvat. De kast werd in april vernield. Aangezien een AED het verschil kon maken tussen leven en dood moeten deze apparaten altijd bereikbaar zijn. Univé Noord-Nederland zorgde er samen met Henk Ros van Medch voor dat de kast werd vervangen en beloofde tegelijkertijd dat er zodra de coronamaatregelen het weer toelaten een AED-training georganiseerd zou worden. Dat gaat dus binnenkort gebeuren. De training begint om 19.30 uur. Aanmelden kon via https://www.unive-noordnederland.nl/aanmelden-aed-workshop/.

Via De Ommelander