GroenLinks wil maatregelen tegen klimaatverandering

Hevige regenval zorgt ook in de provincie Groningen steeds vaker voor wateroverlast.

Hevige regenval zorgt ook in de provincie Groningen steeds vaker voor wateroverlast.

GRONINGEN – De Statenfractie van GroenLinks wil dat overheden in de provincie Groningen maatregelen nemen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Na een paar snikhete zomers was de zomer van 2021 opeens kletsnat. In Limburg, België en Duitsland had dit zelfs geleid tot een watersnoodramp. Dit alles bevestigt volgens GroenLinks-Statenlid Melissa van Hoorn wat het klimaatpanel van de VN in zijn rapport van dit jaar naar buiten bracht: alle seinen staat op rood. ,,GroenLinks maakt zich grote zorgen over die problemen van dit moment. Maar ook over de toekomst van de onder de zeespiegel gelegen landerijen en woonkernen. Siddeburen bijvoorbeeld had als gevolg van een clusterbui al aardig wat wateroverlast ervaren. Inmiddels is het herfstseizoen met veel regenval begonnen. Wat staat ons nog te wachten? De overheden zijn bezig met plannen, maar echt snel gaat dat niet. De Regionale Adaptatie Strategie van de provincie Groningen is vertraagd met bijna een jaar. Het wachten is op de plannen van lokale overheden.”

Om duidelijk te krijgen wat de stand van zaken is, had Van Hoorn vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten: ,,De klimaatverandering gaat nog sneller dan verwacht. Om grote problemen te voorkomen moeten er snel concrete maatregelen worden genomen. Daarom wil ik graag weten hoever gemeenten en waterschappen zijn met de ontwikkeling en uitvoering van plannen. Daarnaast wil ik duidelijkheid over de manier waarop de provincie met de gemeenten samenwerkt en wat er voor nodig is om de plannen snel tot uitvoering te brengen.”

Via De Regiokrant