Groningers willen minder snoepen in december

REGIO – Vier op de tien Groningers willen minder snoepen in aanloop naar én tijdens de feestdagen. Dat blijkt uit een flitspeiling van de VWS-campagne ‘Fit op jouw manier’. 

,,Om fitter te worden, is minder snoepen een goed idee. Net als meer bewegen en tijd nemen voor ontspanning’’, vertelt huisarts Tamara de Weijer. ,,Dat betekent trouwens niet dat je niets lekkers mag tussendoor.’’ De helft van de Groningers gaat zijn best doen om december fitter door te komen. Toch vinden veel Groningers het nog lastig om ongezonde verleidingen te weerstonden, zo blijkt uit de flitspeiling. Ze kopen bijvoorbeeld regelmatig meer snoep en ongezonde snacks dan op hun boodschappenlijstje stond, zoals pepernoten en kerstkransjes.

Uitdaging
,,Heel begrijpelijk’’, zegt De Weijer, die een bekend voorstander van een gezonde leefstijl is. ,,Want het is een uitdaging om je niet te laten verleiden door al die lekkernijen die je in december tegenkomt. Mijn tip is om niet de hele maand te snoepen, maar dat te beperken tot de vier feestdagen. Dus Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw. Dat zijn de dagen waarop je van al het lekkers kon genieten. Op de andere dagen doe je rustig aan.’’ Volgens de huisarts zijn er genoeg gezondere alternatieven voor pepernoten en kerstkransjes. De Weijer: ,,Een handje ongezouten noten is heerlijk én ook nog eens goed voor je hart en bloedvaten. Dat snoept veel lekkerder.’’

De peiling is in oktober uitgevoerd door PanelWizard voor de campagne ‘Fit op jouw manier’ in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Aan het onderzoek namen 1.542 respondenten deel van 18 jaar en ouder. De flitspeiling is representatief naar geslacht, leeftijd, gezinssituatie, arbeidsparticipatie, opleiding, regio en etniciteit. 

Via De Nieuwsbode