Groningse metaalwerkers weer naar ‘stakingsstraat’ in Zuidbroek

ZUIDBROEK – Leden van FNV Metaal leggen vandaag en maandag opnieuw het werk neer voor een staking van 48 uur. Het is de derde keer dat bij hotel Van der Valk in Zuidbroek een stakingsstraat werd ingericht waar stakers zich coronaproof kunnen inschrijven.

De Groningse metaalwerkers staken voor een betere cao. ,,We beginnen op stoom te komen en hebben zoals voorspeld een lange weg te gaan. Bij de laatste drie cao’s hebben we landelijk acht à negen maanden moeten staken en de vrees is dat het deze keer niet anders zal zijn. Wij zijn er klaar voor!”, zegt FNV-bestuurder Albert Kuiper.

De voorstellen van werkgeverskoepel FME stonden volgens de vakbond haaks op de wensen van de 160.000 werknemers in de metalektro. Kuiper: ,,FME had ondanks de eerdere acties nog steeds zijn eindbod niet veranderd. Met de aangeboden loonsverhoging leveren werknemers in op koopkracht. Daarnaast kunnen zij, zonder goede afspraken over zware beroepen, niet gezond de pensioenleeftijd halen.”

Vakbonden en werkgevers zijn sinds september in gesprek over een nieuwe cao voor de metalektro. Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Ook over een betere werk-privébalans en eerder stoppen met werken is geen overeenstemming tussen bonden en werkgevers.

FNV eist daarnaast meer zekerheid voor flexwerkers, bijvoorbeeld door ze na een jaar een vast contract te geven. En de vakbond wil dat de lagere salarisschaal voor jongeren verdwijnt, zodat ze sneller meer kunnen gaan verdienen in de metaalsector. Kuiper: ,,We vragen doodnormale zaken, geen gouden bergen. Over het jaar 2020 had het merendeel van de metalektrobedrijven goed gedraaid. De werknemers willen hun eerlijke deel.”

Via De Regiokrant

Reizen Laos