‘Heerlijk ontspannend festivalsfeertje’

SCHIPBORG – Het enige smetje op een fantastisch verlopen FestiValderAa was een hevige onweersbui die zondag het programma onderbrak. ,,Ik zeg altijd FestiValderAa is waterproof, mensen gaan schuilen als het regent. De buitjes deren hen niet. Maar als het onweert moeten we in verband met de veiligheid toch maatregelen nemen”, vertel organisator Henk Jongebloed. ,,We moesten een wandel- en een fietstocht onderbreken. En ook het optreden op De Schapenstee moest worden stopgezet. We hebben de mensen ondergebracht in het dorpshuis. Na de bui pakte de Drentse band Aosem & Baron de draad weer op en werd het weer gezellig.”

Tot de onweersbui op zondag was het festival voorspoedig verlopen. De 9.5 versie was anders georganiseerd dan andere jaren. Door corona waren de nodige voorzorgsmaatregelen in acht genomen. ,,Het was heel goed georganiseerd”, zegt Rietje Kiewiet-Kraan. De 77-jarige inwoonster uit Veendam is een fervent theaterbezoekster, maar was voor de eerste keer op het festival in Schipborg. ,,Ik wilde wel graag heen, maar toen een vriendin van mij op mocht treden tijdens de pauze-acts, moest ik er heen. En het is voor herhaling vatbaar. De Veendamse bezocht zaterdag het optreden van Eva van Manen en Daphne van Ditshuizen. ,,Twee geweldige zangeressen. Ik heb erg genoten. We moesten wel aan de tafels blijven zitten. Het was wel mooi een deel van het terrein lag in de zon en een ader deel in de schaduw. Een deel voor de zonaanbidders en een deel voor de mensen die liever uit de zon blijven. Er werd ook door de spreekstalmeester leuk op ingespeeld. We zaten met z’n allen aan tafels. Er liepen allemaal jonge meisjes rond, bij wie je eten en drinken kon bestellen. Het was allemaal erg goed georganiseerd. En het publiek was allemaal erg gedisciplineerd.” Kiewiet genoot vervolgens van een het optreden van haar vriendin, die met vier andere dames a capella zong. ,,Het was geweldig. We moesten ons vervolgens wel haasten, want we hadden kaartjes voor Nynke Laverman in Jan’s Schuur in Zeegse en dat was zelfs met de auto nog een best eindje rijden. ,,Maar ik heb genoten. Ik wil volgend jaar weer.”

Marieke Bouma is een fan van het festival. De inwoonster van Noordlaren werkte er als vrijwilliger en was nu als bezoekster aanwezig. Zij bezocht optredens van onder meer The Dawn Brothers & Broken Brass en Aosem & Baron. ,,Het was prachtig kleinschalig. De organisatie had het goed gedaan. Begeleiders brachten je naar je zitplaats. Je keek naar het optreden en vervolgens moest je stoel omdraaien om naar de tussenact te kijken. Achter je rug werd dan het podium ingericht voor het volgende optreden. En na de pauzeact kon je je weer omdraaien om van de volgende band te genieten”, vertelt Bouma. ,,De sfeer was heerlijk ontspannend. Wat wel lastig was is dat je op de stoel niet aan de kont kon om te dansen, maar de speaker deed voor hoe je ook kon bewegen op een stoel, dus dat ging ook prima. Er was een heerlijk festivalgevoel. Het vreemde was dat je na het optreden naar huis moest. Normaal blijf je hangen op het festivalterrein om te genieten van een hapje en een drankje. Het was een heerlijk festival, aar volgend jaar gaan we weer een lekker weekend rondhangen en genieten van een volledig festival. 

Via De Schakel

Reizen Laos