Het Dronken Paar naar Museum Goedewaagen

NIEUW-BUINEN – Keramisch Museum Goedewaagen in Nieuw-Buinen had onlangs een tegeltableau van het schilderij Het Dronken Paar van Jan Steen gekregen.

Het schilderij stamt uit 1660 en hangt in de eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam. Het tegelplateau dat het museum had gekregen werd rond 1905 bij de Goudse Plateelbakkerij Zuid-Holland geschilderd door kleurvirtuoos Daniël Harkink (1862-1953). Kleurenreproducties van schilderijen waren toen nog niet beschikbaar. Harkink moet voor zijn kopie gewerkt hebben met een zwart-wit foto. Dat is de reden dat het repliek veel mooier van kleur is dan het schilderij.

Conservator Friggo Visser is blij met dit tableau van Harkink van wie het museum al veel tegelwerk in het bezit had uit de tijd tot 1901 dat hij bij de Haagse Plateelfabriek Rozenburg in Den Haag werkte. Tot voor kort was het bestonden van dit tegeltableau volstrekt onbekend. Het Keramisch Museum hoopt het kolossale en ook zware tableau dit najaar in een nieuwe ruimte te kunnen gaan ophangen.

Via De Nieuwsbode