Hogeland en Eemsdelta tevreden over verloop inleveractie ‘Drop je knife’

NOORD-GRONINGEN – De landelijke inleveractie van steekwapens, Drop je knife en doe wat met je life, is zondag afegesloten. Hoewel de gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland aangeven met tevredenheid terug te kijken op de actie, is niet bekend gemaakt hoeveel wapens er zijn ingeleverd.

Jongeren konden een week lang anoniem hun wapens inleveren in een inleverton op verschillende locaties in de provincie. Er werd geen proces-verbaal opgemaakt. In de gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland waren ook inleverlocaties ingericht. Naast dat jongeren anoniem (steek)wapens konden inleveren, werd op middelbare scholen in de lessen aandacht besteed aan het onderwerp om jongeren bewust te maken van het risico en de ernstige gevolgen van wapengebruik.

Mobiele inlevercontainer 

Er reed ook een mobiele inlevercontainer door de gemeenten. Die deed plekken aan waar jongeren samen komen. Dat leverde daar gespreksstof op. Daarnaast werd er in schoolklassen een film van Halt vertoond die ook de tongen losmaakte. De scholen zijn enthousiast over de gesprekken en de openheid van hun leerlingen. De betrokken organisaties zijn vooral tevreden over de manier waarop de campagne opening bood tot gesprek. Die draagt bij aan de bewustwording over het leed dat wapengebruik kon veroorzaken.

‘Goede gesprekken’

Burgemeester Gerard Beukema van de gemeente Eemsdelta kijkt tevreden terug op de actie: ,,We hebben met veel jongeren gesproken over het onderwerp. De politie, jongerenwerkers en docenten op de scholen hebben goede gesprekken gevoerd. Een van de doelen van de inleverweek was het werken aan bewustwording van het probleem bij de jongeren en het gesprek over het bezit van wapens op gang te brengen. Daarin zijn we geslaagd.”

Waardevol 

Ook in gemeente Het Hogeland sloeg de actie aan. Burgemeester Henk Jan Bolding: ,,Naast het fysieke inleveren van de wapens ben ik blij dat het gesprek op scholen en in wijken op gang is gekomen. Het is belangrijk de gevolgen van het wapengebruik bespreekbaar te maken. Daarom is deelname aan de actie erg waardevol geweest. Het is nu zaak het onderwerp op de agenda te houden.”

Via De Ommelander