Hogeland wil door met ‘Meedoen Pas’

NOORD-GRONINGEN – De proef met de ‘Meedoen Pas’ in Het Hogeland is een groot succes geworden. Het college wil er dan ook mee door.

Hogelandsters met een laag inkomen kunnen met de pas in de daluren gratis reizen met het openbaar vervoer. Voor die inwoners is het financieel lastig om gebruik te maken van het openbaar vervoer omdat zij de kosten niet kunnen betalen. Deze inwoners hebben te maken met ‘mobiliteitsarmoede’. Ze kunnen werk, school, vrienden, familie en voorzieningen minder goed bereiken. Daardoor kunnen ze moeilijker mee doen in de samenleving.

Erg tevreden 

Omdat de gemeente wil weten hoe inwoners de Meedoen Pas ervaren, is een onderzoek gehouden. Daaruit blijkt dat inwoners die de pas hebben er veel gebruik van maken en 98 procent er erg tevreden over is. Ze gebruiken het gratis reizen vooral om naar school te gaan, familie en vrienden te bezoeken, voor woon-werkverkeer, om te winkelen en om een dagje uit te gaan. Het onderzoek wijst ook uit dat de gebruikers de meeste reizen niet gemaakt zouden hebben zonder de Meedoen Pas. De pas neemt dus een drempel weg en zorgt ervoor dat deze inwoners actiever meedoen in de samenleving. Dit is wat de gemeente met de pas wil bereiken.

1064 Hogelandsters met Meedoen Pas

In totaal hebben 1064 Hogelandsters de Meedoen Pas in de eerste zes maanden gebruikt. Iedereen die de Meedoen Pas had en bij wie de inkomens- en vermogenssituatie niet veranderd is, kon na 1 juli de Meedoen Pas blijven gebruiken. Zij hoeven geen nieuwe Pas aan te vragen.

‘Pas opent de wereld’

,,Ik ben erg blij met de uitkomsten van de evaluatie. Met de pas nemen we écht drempels weg en kunnen Hogelandsters dingen ondernemen en de vleugels uitslaan. Op bezoek bij vrienden of familie gaan. Een dagje uit doen. Naar vrijwilligerswerk of een cursus. Even winkelen. Op sollicitatiegesprek. De pas opent de wereld voor de gebruikers. Maak er daarom gebruik van”, zegt wethouder. Mariëtte de Visser.

Via De Ommelander

Reizen Laos