Hogeland wil NPG-geld voor Roakeldaisterrein Warffum

WARFFUM – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Het Hogeland wil een aanvraag doen bij het Nationaal Programma Groningen voor de aanpak van het Op Roakeldais-terrein in Warffum.

Het terrein is een belangrijke ontmoetingsplaats in Warffum. Na meer dan dertig jaar is het terrein toe aan vernieuwing. Wethouder Eltjo Dijkhuis: ,,Al jarenlang staat Warffum cultureel met stip op de kaart. Vanuit een aantal organisaties ligt er nu een plan, en hiermee maken we cultuurdorp Warffum nog mooier en sterker.”

Ook wethouder Mariëtte de Visser is enthousiast: ,,De vernieuwde plek biedt konsen voor bestondende én nieuwe evenementen waarvan het hele Hogeland voordeel had.”

Met een bijdrage uit het Nationaal Programma Groningen kon er gewerkt worden aan het verduurzamen van de Op Roakeldaishal en nieuwbouw van het huidige voorgebouw van de hal. Het voormalige gymgebouw van de oude Rijks-HBS krijgt een bestemming als vestzaktheater. Verder werd zeker gesteld dat het terrein tijdens het festival de beschikking had over een eigen toegangsweg en een groene parkeerzone. Die zone werd voorzien van een pluktuin. Tot slot werd er een Groen Educatiecentrum ontwikkeld.

Als de gemeenteraad een positief besluit neemt, werd het project ingediend bij Nationaal Programma Groningen. Dit biedt nog geen zekerheid dat het geld er daadwerkelijk komt. Het bestuur van Nationaal Programma Groningen moet akkoord gaan met het plan en de gevraagde bijdrage. Dit gebeurt op advies van een onafhankelijke commissie. Daarna moet de gemeenteraad het geld nog toekennen. Het gaat om een investering van ruim 3,5 miljoen euro. De bijdrage van Nationaal Programma Groningen is 2,5 miljoen euro; die van de Stichting Eigendom Dorpshuis Warffum ruim 1 miljoen.

Via De Ommelander