Interactief kunstproject Josefien Alkema

Josefien Alkema had met DagDelen een interactief kunstproject gemaakt.

Josefien Alkema had met DagDelen een interactief kunstproject gemaakt.

HUIZINGE – Hoe vind je een moment van stilte en bezinning? Kunstenaar Josefien Alkema  uit Huizinge vond inspiratie in Middeleeuwse getijdenboeken en deelt deze ervaring in een interactief kunstproject: DagDelen.

In dit project worden deelnemers uitgenodigd om een bladzij van hun leven te maken en te delen, wat onderdeel werd van een groter geheel. De eerste kunstwerken die daaruit zijn ontstonden zijn nog tot en met zaterdag te zien inde Andreaskerk in Westeremden. Van het hele project is een documentaire gemaakt die nu online staat. Via de website www.josefienalkema.nl is die te bekijken.

Deel je dag
Josefien Alkema is afgelopen zomer op verschillende stilteplekken aan het werk geweest, in een kerk, in het Klooster Ter Apel en op het Graceland Festival.
Op elke locatie en in het atelier van Alkema in Huizinge, had Ruud Doorn van Sinomatic opnames gemaakt en deelnemers geïnterviewd voor een documentaire over dit project.

Persoonlijke bladzijde

Op deze locaties werden bezoekers uitgenodigd een persoonlijke bladzijde te maken. Anderen hebben via de mail gereageerd en de pagina thuis gemaakt. De deelnemers laten een dag uit hun leven zien. Met beelden, tekeningen, foto’s, collage, tekst en kleur maken zij zelf een pagina van een beeldend getijdenboek. Een aantal van deze pagina’s zijn te zien in de expositie.

De ingestuurde pagina’s worden ge-upcycled: het origineel blijft niet intact, het werd verknipt, verscheurd of versnipperd. Fragmenten en details worden gebruikt in een nieuw kunstwerk.

Door een eenheid te maken van alle bijdragen wil Alkema betekenis geven aan de verhalen en levens die verbeeld zijn. Dit sluit aan bij haar manier van werken in de afgelopen jaren: van oude tekeningen nieuwe kunstwerken maken, de geschiedenis en de tijd zo opslaan en comprimeren in een werk.

Nieuwe richting

De input van het publiek geeft een heel nieuwe richting aan het werk van Alkema, die normaal gesproken vooral in zwartwit werkt. Het is een uitdaging de veelkleurige input te verwerken in kunstwerken en een beeldtaal daarvoor te ontwikkelen. De eerste serie kunstwerken die zijn ontstonden, zijn te zien in het koor van de Andreaskerk: collages, grote houtskooltekeningen en papieren sculptuurtjes.

Via De Ommelander