‘Inundatie’ kon na twee keer uitstel eindelijk gespeeld worden

SCHILDWOLDE – In het kader van 75 jaar Vrijheid speelt De Schildgroep het stuk Inundatie. Het betreft een bijna vergeten geschiedenis uit het laatste oorlogsjaar.

Na twee keer uitstel wegens corona werd het stuk nu echt gespeeld,  met als subtitel 75 + 1 jaar Vrijheid, een initiatief van De Verhalen van Groningen.

De voorstelling draait om de belevenissen van een aantal Schildjers in de Tweede Wereldoorlog ten tijde van de onderwaterzetting (inundatie) tussen Delfzijl en Harkstede.
Het vertelt het verhaal van dominee Jaap van der Stoel en de jonge Jan Dreise die tijdens een razzia ternauwernood aan de dood ontsnapt. Tijdens deze razzia zijn drie landwachters in het ijskoude water van Hoeksmeer verdronken.

Onderwater

Slechts weinig mensen weten dat in het laatste oorlogsjaar door de Duitse bezetter het land tussen Delfzijl en Harkstede onderwater had gestonden. In oktober 1944 werden de zeesluizen bij Delfzijl opengezet en kwam het hele gebied blank te stonden, bedoeld als verdedigingslinie. Vele inwoners moesten een ander heenkomen zoeken maar enkelen bleven.
Overschild werd een plek waar onderduikers een goede schuilplaats konden vinden. Wat volgde was een lange koude winter.

Speeldata

Op diverse locaties in het voormalige inundatiegebied zal het stuk worden gespeeld. De speeldata zijn:
Vrijdag 8 oktober Synagoge Appingedam, zondag 10 oktober kerkje Opwierde (matinee), vrijdag 15 oktober De Graankorrel Harkstede, zondag 17 oktober kerk Hellum (matinee), vrijdag 22 oktober dorpshuis Ten Post, zondag 24 oktober kerk Woltersum (matinee), vrijdag 29 oktober Kaap Hoorn Steendam, zondag 31 oktober Het Oude Kerkje Garrelsweer (matinee), vrijdag 5 november dorpshuis De Leeuw Garmerwolde en zaterdag 6 november dorpshuis De Pompel Overschild.

Bij alle voorstellingen zal een voorprogramma zijn met o.a. Tineke Rouw-Oosterhuis.
Reserveren kon via www.de-schildgroep1.webnode.nl

Via De Eemslander