Jelle van der Knoop stopt bij Groninger Bodem Beweging

STEDUM – Jelle van der Knoop uit Stedum, voorzitter en oprichter van de Groninger Bodem Beweging (GBB), treedt na twaalf jaar af. 

,,De inzet van Jelle van der Knoop voor de GBB en daarmee voor de Groningers is ongeëvenaard. Sinds de oprichting van de GBB had hij het grootste deel van zijn beschikbare tijd besteed aan het succesvol opzetten en meebesturen van de vereniging. Dat deed hij niet onverdienstelijk, want de formule van de GBB is succesvol gebleken: een vereniging van burgers die zich samen scharen achter collectieve doelen. Er is veel bereikt, waaronder de stopzetting van de gaswinning en de afhandeling van schade en versterking onder regie van de overheid in plaats van de NAM’’, aldus Merel Jonkheid van de GBB.

Hoewel Jelle van der Knoop ervoor kiest om na twaalf jaar zijn vrije tijd aan andere zaken te besteden, valt hem dit zwaar: ,,Het is een moeilijk besluit: er is nog zoveel te doen! Stond in het verleden de collectieve strijd tegen de gaswinning en de positie van de NAM centraal, nu strijdt elke bewoner zijn eigen strijd, binnen de kaders van de nieuwe regelgeving. Daarom is het belangrijk dat de GBB blijft opkomen voor de gerechtvaardigde belangen van gedupeerden. Er moet een partij blijven die namens de gedupeerden tegen bestuurders, uitvoeringsinstanties, Kamerleden en ministers zegt waar het op staat.”

,,Door de persoonlijke inbreng van Jelle van der Knoop werd de GBB een waardevolle gesprekspartner voor allerlei instanties en betrokken personen. Deskundigheid en een gedegen kennis van het complexe Groninger gasdossier tekenen hem. Maar naast zijn genuanceerde aanpak is er ook altijd plaats geweest voor daadkracht – zeker als het gaat om het bestrijden van onrecht. Het GBB bestuur zal de enorme drive van Jelle van der Knoop missen’’, aldus Jonkheid.

Via De Ommelander