Jonge Winsumse (13) wint als debutante kartwedstrijd bij senioren

Annabelle Brian met haar prijs en haar trotse vader.

Annabelle Brian met haar prijs en haar trotse vader.

WINSUM – Kartster Annabelle Brian uit Winsum had afgelopen weekend in Genk haar eigen sprookje geschreven. De 13-jarige pakte als debutante de eerste prijs in een seniorenrace. 

De kartster uit Winsum komt normaal gesproken uit in de X30 Junioren-klasse van de GK4 Kart Series. Daarin reed ze zaterdag haar races, viel tot twee keer toe uit, baalde en besloot zich in te schrijven voor de races in de X30 Senioren nationaal-klasse. Zo gezegd, zo gedaan. Wat er de volgende dag gebeurde, kon ze maar amper geloven, maar ze won de finale.

,,Dit hadden we niet verwacht. Ik heb vanochtend één keer getraind”, zei de verbouwereerde Winsumse direct na de finale in de paddock van het circuit in Genk. ,,Toen had ik de tweede tijd en verwachtten we er ineens wel wat van.”

Zeer ongebruikelijk 

Haar overstap van de junioren naar de senioren in één weekeinde was op zichzelf al bijzonder, want dat is zeer ongebruikelijk. Maar de manier waarop ze zich op de races had voorbereid, maakte het nog specialer. ,,Ik had nooit eerder in een senioren-kart gereden. Ik moest er in één training aan wennen. Ik heb maar tien minuten kunnen trainen. Zondagochtend hadden we nog wat geprobeerd met de motor en toen dachten we: we gaan gewoon rijden. We hadden eigenlijk twee trainingen, maar mijn motor deed het niet goed, dus konden we niet goed zien waar we in het veld zaten qua snelheid.”

Niet alleen moest ze dus in een heel korte tijd wennen aan een nieuw chassis en motor, de banden op haar kart waren heel anders dan die ze bij de Junioren gewend is. ,,We dachten: we gaan gewoon rijden en de race ervaren.”

Mislukte zaterdag

Zaterdag aan het eind van de middag baalde ze nog enorm van haar mislukte racedag in de junioren-klasse. ,,Het regende en in de laatste ronde tikte iemand me aan. Ik gleed van de baan. Tijdens de tweede race viel mijn kart stil toen ik de pitstraat uitkwam. Toen moest ik in de derde race als laatste starten en finishte ik als negende.”

Ze was nog wel veelbelovend aan de zaterdag begonnen. ,,In de tijdtraining had ik de tweede tijd. Maar na die twee uitvalbeurten dachten we zaterdagavond: we rijden bij de senioren mee. Helaas zat die klasse al vol.” Daarom week ze uit naar de Senioren nationaal-klasse. Daarin eindigde ze op de respectievelijk vierde, derde en eerste plaats in de races. Dat ze de finalewedstrijd won, smaakte natuurlijk naar meer.

,,Maar ik ga dit jaar bij de junioren eerst afmaken”, aldus Brian, die dit jaar behalve de BNL Kart Series ook meedoet aan het NK IAME, de IAME Euro Series en het IAME Benelux-kampioenschap. ,,Ik ben nog best wel jong, ben pas dertien. Misschien dat ik volgend jaar of het jaar daarna naar de senioren overstap.”

Via De Ommelander