K. ter Laandagen in Slochteren afgetrapt

Wethouder José van Schie spreekt voor het standbeeld van Ter Laan de aanwezigen toe en opent de K. ter Laandagen.

Wethouder José van Schie spreekt voor het standbeeld van Ter Laan de aanwezigen toe en opent de K. ter Laandagen.

SLOCHTEREN – In Slochteren werd vanmiddag de start gegeven voor de K. ter Laandagen. De opening werd verricht door cultuurwethouder José van Schie, die een opsomming gaf van wat Ter Laan allemaal had betekend voor de provincie Groningen, maar ook daarbuiten.

Vandaag precies 150 jaar geleden, op 8 juli 1871, werd Kornelis ter Laan in Slochteren geboren. Ter Laan was onderwijzer, taalkundige en politicus. Zijn invloed op de Groningse taal en grammatica is groot geweest. Bekende werken van zijn hand zijn het Nieuw Groninger Woordenboek, de Groninger Encyclopedie en vele boeken en artikelen over de geschiedenis en folklore van de provincie Groningen. In 1951, ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag, werd hij benoemd tot ereburger van de gemeente Slochteren en geëerd met een standbeeld en een bank. Daar vond vandaag ook de start van de K. ter Laandagen plaats, en werd stilgestonden bij de persoon Kornelis ter Laan.

Speciaal ter gelegenheid van dit jubileum organiseren het Stenenmuseum in Slochteren, Boelo Bats en Marketing Midden-Groningen van 8 tot en met 11 juli de K. ter Laandagen. In het Stenenmuseum is de expositie ‘Ter Laan en aal zien bouken’ te zien, met een unieke verzameling publicaties en boeken van en over Kornelis ter Laan. Deze particuliere verzameling omvat ruim tachtig boeken, inclusief een aantal unieke exemplaren. Marketing Midden-Groningen had samen met Olaf Vos (Centrum Groninger Taal en Cultuur) een wandelroute door Slochteren gemaakt langs plekken die een rol hebben gespeeld in het leven van Ter Laan: ‘Aan loop mit K. ter Laan’. Deze route werd donderdag gelanceerd en is altijd vrij te lopen.

Via De Regiokrant

Reizen Laos