Keramisch Museum Goedewaagen gaat weer open

NIEUW-BUINEN – Het Keramisch Museum Goedewaagen in Nieuw-Buinen heropent na een lockdown van ruim vijf maanden zijn deuren weer in het weekend van zaterdag 12 en zondag 13 juni. 

Eerder kon nog niet, want de kleine museumstaf wacht eerst nog een ingrijpende schoonmaakbeurt van de meer dan 80 vitrines. Vooralsnog is het museum in juni alleen ‘s weekends open van 13.00 tot 17.00 uur. Voor bezoek door de week moeten eerst afspraken gemaakt worden met het management van het Goedewaagen-concern voor het gezamenlijk gebruik van de museumruimten. 

Het museum had in de afgelopen maanden twee grote exposities voorbereid. Op grond van een schenking van meer dan 400 stuks keramiek van een aantal fabrieken van het Goedewaagen-concern door de familie Meines uit Niebert presenteert het museum de tentoonstelling ‘Goedewaagen’s 20e-eeuwse erfgoed aan gebruiks- en sieraardewerk’. In nauwe samenwerking met een groot aantal particuliere verzamelaars uit Nederland en de USA brengt het museum verder een uniek onderzoeksproject over de vernieuwende kunstkeramiek van de Porceleyne Fles uit de periode 1891-1914. Onderzoeker Bart Verbrugge stelde op dit thema een rijk geïllustreerde publicatie samen.

,,In verband met de door het kabinet opgelegde restricties hanteren we de regel dat alleen toegang werd verleend aan bezoekers die zich minstens twee dagen van tevoren aanmelden via mail@keramischmuseumgoedewaagen.nl‘’, aldus conservator Friggo Visser. Telefonische aanmelding is niet mogelijk. Bij het bezoek gelden de afstands- en hygiënevoorschriften van het RIVM. Ook het dragen van een gezichtsmasker voorgeschreven.

Eigen foto’s, rechtenvrij
Porceleyne Fles, porseleinbiscuit met decoraties in matgroen en goud, 1902, h. 41,8 cm; bruikleen coll. Meentwijck

Via De Nieuwsbode

Reizen Laos