Kerkenpad in Oost-Groningen

OOST-GRONINGEN – Diverse kerken zijn zaterdag tussen tien en zes uur te bewonderen tijdens het Kerkenpad Oost-Groningen

Kerken zijn bijzondere gebouwen. Het zijn plekken waar mensen samenkomen om te bidden, te rouwen, het leven te vieren. Om in contact te komen met het hogere of om gewoon tot rust te komen. En dat vaak al eeuwenlang. Daarnaast zijn de gebouwen vaak ook nog eens architectonische hoogstandjes. En dat geldt ook voor de kerken in Oost-Groningen, er zijn hier parels van kerken gebouwd.

Dertig deelnemers

Om mensen kennis te laten maken met de bijzonderheid en de schoonheid van de religieuze gebouwen, werd het Kerkenpad Oost-Groningen georganiseerd. Tijdens het kerkenpad openen bijna dertig deelnemers hun deuren voor het publiek. Zo kunnen mensen de gebouwen niet alleen van buiten, maar ook van binnen leren kennen.

 De deelnemende kerken zijn gebouwd in verschillende tijdperken, de oudste in de 13e en de jongste in de 21e eeuw. Zij verschillen daardoor sterk van elkaar wat betreft architectuur en ze hebben ook allemaal hun eigen bezienswaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan bijzondere orgels, schitterende glas-in-lood ramen, oude doopvonten en prachtige fresco‚Äôs.

Vrijwilligers

In alle gebouwen zijn zaterdag vrijwilligers aanwezig die bezoekers graag vertellen over de geschiedenis van hun kerk en de bijzonderheden die er te zien zijn. Als de coronamaatregelen het toelaten zullen sommige kerken bovendien extra activiteiten organiseren, zoals een rondleiding in het orgel, bespeling van het orgel en een boekenmarkt. 

Een route plannen of gebruik maken van een van de fietsroutes kon middels de website www.kerkenpadoostgroningen.nl. De wereld mag in de loop van de jaren sterk veranderd zijn, de sfeer binnen de kerkmuren is eigenlijk onveranderd gebleven.

Via De Eemslander

Reizen Laos