Kijkje achter de schermen bij nieuwe stroomsnelweg op Burendag

EEMSHAVEN/STEDUM – Fietsen langs de staalconstructies en een reis achter het stopcontact met een VR-bril: het kon allemaal tijdens de Burendag die de bouwers van de nieuwe hoogspanningslijn tussen de Eemshaven in Vierverlaten zaterdag 25 september organiseren in Stedum. Belangstellenden zijn van 10.00 tot 15.00 uur welkom. 

Zaterdag 25 september is het de landelijke burendag. Reden voor hoogspanningsnetbeheerder TenneT en haar aannemers om iedereen in de buurt van de nieuwbouw van de 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Eemshaven en Vierverlaten welkom te heten op de projectlocatie aan de Delleweg 11a in Stedum.

VR-bril

In de schuur en tuin geven TenneT, Strukton Mobilis, BAM Infra en Spie een kijkje achter de schermen van de bouw van de nieuwe hoogspanningsverbinding. Bezoekers kunnen een fietstocht of een wandeling maken langs een of meer van de bouwlocaties. Zo kunnen bezoekers met eigen ogen de grote staalconstructies en ankerkooien zien. Ook kunnen ze met een VR-bril een reis maken achter het stopcontact, door een hoogspanningslijn van TenneT.

Springkussen en zandbak

Verder stonden er diverse machines opgesteld die gebruikt worden bij de aanleg. Projectmedewerkers lopen rond voor toelichting. Ook aan de allerkleinsten is gedacht. Zo is er een springkussen en een hele grote zandbak. Verder stonden limonade, koffie, thee en snacks klaar.

Stroomsnelweg

TenneT bouwt, zoals bekend, een nieuwe stroomsnelweg tussen de Eemshaven en Vierverlaten. Na ingebruikname vervangt de stroomlijn de bestondende 220 kV-verbinding. De nieuwe verbinding maakt fors meer elektriciteitstransport mogelijk vanaf energieknooppunt Eemshaven naar Groningen en de rest van Nederland. De bouw van de verbinding, en de uitbreiding van het hoogspanningsstation Vierverlaten, is in 2023 klaar.

Via De Ommelander