‘Kleine gedenksteentjes met een groot verhaal’

HOOGEZAND – De website van de Herdenkingsstenen in Midden-Groningen is vandaag, 4 mei, gelanceerd door burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen en Koos van der Span, voorzitter van de Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen. Via de website kunnen bezoekers de zogenaamde struikelstenen, ofwel Stolpersteine, bekijken via interactieve kaarten en over de geschiedenis erachter lezen.

Het kleine steentje symboliseert een groot verhaal. Het geeft het verhaal weer van oorlogsslachtoffers van het nationaal-socialisme tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. In deze gemeente zijn op dit moment 45 struikelstenen, verdeeld over Zuidbroek, Noordbroek, Muntendam, Scharmer, Woudbloem, Froombosch en Sappemeer. Na een eerste inventarisatie blijkt dat er nog maar liefst 164 struikelstenen toegevoegd moeten worden. De stichting gaat de komende tijd aan de slag met historisch onderzoek om de namen en de verblijfplaatsen van de omgebrachte Joodse inwoners en oorlogsslachtoffers in onze gemeente te verifiëren.

Burgemeester Hoogendoorn: ,,Het zijn kleine gedenksteentjes, maar er gaan grote verhalen achter schuil. Het is van belang dat in Midden-Groningen Joodse inwoners die tijdens de oorlog op zo’n gruwelijke wijze om het leven zijn gekomen, op deze manier worden herdacht op de plek waar ze gewoond hebben. Daarmee worden ze nooit vergeten.”

De burgemeester bezocht samen met Koos van der Span de vier herdenkingsstenen in Zuidbroek, ter nagedachtenis aan het echtpaar Wolf-Colthof met hun twee zoons. Het gezin woonde vanaf 1935 aan de Torenstraat. Alle vier gezinsleden zijn in Auschwitz om het leven gekomen.

Van der Span komt graag in contact met mensen die als vrijwilliger willen meehelpen bij het historisch onderzoek naar slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Midden-Groningen. Hij is bereikbaar via 06-51163677 of koosvanderspan@outlook.com.

Via De Regiokrant

Reizen Laos