Kortsluiting Winsum werd Novaweg, Galgeweg of Obergumermeeden

WINSUM – De Novaweg, de Galgeweg of de Obergumermeeden: zo gaat de nieuwe Kortsluiting in Winsum heten. De Kortsluiting is een nieuwe weg tussen de N361 en de Onderdendamsterweg om het centrum van Winsum te ontlasten.

Inwoners van Winsum mochten op een naam bedenken voor de nieuwe verbindingsweg aan de noordkont van Winsum. Ook voor de geplande spoortunnel werd een naam gezocht. Suggesties konden tot 1 augustus worden ingediend. Uit 85 inzendingen koos de straatnamencommissie 3 naamcombinaties.

Galg 

De eerste mogelijkheid is de ‘Novaweg’ en de ‘Novatunnel’. Nova verwijst naar Nova Zembla, de oude naam voor Obergum Noord. Nova betekent bovendien nieuw, wat toepasselijk is voor de nieuwe weg. De tweede optie is ‘Galgeweg’ in combinatie met ‘Temmaartunnel’. Galgeweg verwijst naar de naam van een weg die er vroeger liep. Langs die weg stond een galg. Temmaartunnel verwijst naar de naam van het water -de Temmaar- dat door het gebied loopt. Tot slot is de combinatie Obergumermeeden en Obergumertunnel een optie. Obergumermeeden verwijst naar de graslanden bij de wijk Obergum.

Veiliger voor fietsers en voetgangers

Wethouder Eltjo Dijkhuis is blij met de enthousiaste reacties van de Winsumers: ,,Het project Noordelijke Dorpsrand Winsum is samen met inwoners tot stand gekomen. Het centrum van het dorp werd qua verkeer ontlast en daardoor veiliger voor fietsers en voetgangers. We hebben elkaar hard nodig om zo’n omvangrijk project te realiseren. Dat er flink is gereageerd op de oproep is de kers op de taart. Ik hoop dat veel inwoners hun voorkeur uitspreken.”
Inwoners kunnen hun stem uitbrengen via hethogeland.nl/stemformulier. Stemmen kon tot 31 oktober.

Via De Ommelander