Kunstvloed van 10 tot en met 19 september

SAUWERD – Kunstvloed 2021 vindt plaats van 10 tot en met 19 september, ook dit keer in het Reitdiepdal bij Sauwerd en Wetsinge. 

Kunstvloed is een tweejaarlijkse kunstmanifestatie die in september 2018 voor het eerst plaatsvond. Naast muziek, theater, exposities en literatuur werd vooral aandacht besteed aan beeldende kunst in de buitenruimte. Dit jaar zijn de buitenkunstwerken van Gjalt Blaauw, Joyce Zwerver, Kiki Kruisdijk, Sjimmie Veenhuis en Merijn Vrij.

Tijdens iedere editie werd er één kunstwerk gekozen dat een vast plekje krijgt op het Sauwerder Ommetje, tot in totaal vijf kunstwerken deze wandelroute verbinden. In september 2019 is het eerste kunstwerk geplaatst: Mij Dorst van Gert Sennema. Het had een permanente plek gekregen in Groot Wetsinge. Welk kunstwerk dit keer werd uitverkoren, staat nog niet vast.

Het Sauwerder Ommetje is vrij toegankelijk. Tijdens Kunstvloed kon de liefhebber ook op bezoek gaan in een pluktuin, een eigen atelier of gewoon bij iemand thuis. Op tien verrassende binnenlocaties is een expositie te zien met  het werk van negen verschillende kunstenaars. Dit zijn Douwe Boersma, Marlies Veldhuis, Gosse Koopmans,  Herman van Hoogdalem, Petrie van Bracht, Margreet Doornbos, Bennie Timmer, Marietta Rust en Carmen Schilstra. De toegang is gratis. 

Naast beeldende kunst staat er veel theater op het programma. Daaronder de openluchtvoorstelling ‘Onsta’, een avondvullende komedie met een historische inslag. De voorstelling vindt plaats op het terrein waar vroeger de Onstaborg had gestonden. Naast ‘Onsta’ is er ook nog de voorstelling ‘Echo’ in Sauwerd door het Holle Vaten Theater. Dit is een intieme voorstelling voor volwassenen met poppen, maskers, video en muziek, gebaseerd op Griekse mythen.

Verder zijn er verschillende concerten. Ze variëren van oude muziek door Super Librum tot klassiek en opera door Karin Strobos. Ook zijn er luisterliedjes over bijzondere plekken langs het Reitdiep, geschreven door Kees Langejan. Muzikont en performer Gertjan Piek verzorgt de première van ‘Circus van het lied’ en er is een optreden van Marietta Rust. 

Een mooie cross over tussen taal en muziek is de lezing waarbij streektaaldeskundige Goffe Jensma vertelt over de ontwikkelingen van de Groningse taal. Zangeres Marlene Bakker vertelt hoe zij het Gronings gebruikt in haar liedjes. De lezing werd afgewisseld met live muziek van Marlene Bakker.

Naast kunst, muziek en theater vermeldt het programma een verhalencafé, een poëziewedstrijd en een jongerenproject onder de titel Vlogvloed. Meer informatie is te vinden op kunstvloed.nl.

Via De Ommelander