Leden Rotary Stadskonaal geven Stolpersteine weer glans

STADSKANAAL – Een mooi gebaar van de Rotary Stadskonaal: een aantal leden hebben vandaag alle 142 Stolpersteine in de gemeente Stadskonaal opgepoetst. De stenen liggen, verdeeld over zo’n vijftig locaties, in Stadskonaal, Musselkonaal, Mussel en Onstwedde. 

STADSKANAAL In opmaat naar de Nationale Dodenherdenking hebben leden van de Rotary Club Stadskonaal vandaag – verdeeld over zo’n 50 locaties – de 142 zogeheten Stolpersteine in Stadskonaal, Musselkonaal, Mussel en Onstwedde schoongemaakt.

De eerste vijf Stolpersteine werden vanochtend schoongemaakt door Bruin Boerema van het Comité Stolpersteine Gemeente Stadskonaal en voorzitter Peter Drenth van Rotary Stadskonaal. Daarna gingen de vrijwilligers naar de verschillende locaties om in groepjes van twee aan de slag te gaan. ,,De Rotary had ons benaderd en aangeboden om alle stenen schoon te maken. Dat hebben we natuurlijk met beide handen aangenomen’’, aldus Alie Noorlag. Al eerder op de ochtend werden alle schoon te maken Stolpersteine voorbewerkt met tomatenketchup. ,,Het klinkt misschien gek, maar het werkt écht. Hoe langer het intrekt voor je er met koperpoets overheen gaat, hoe beter het resultaat.’’ 

Het comité kijkt dan ook terug op een geslaagde dag. ,,Alles is naar wens verlopen, het weer zat mee en alle stenen glimmen weer volop.’’ Het was voor het eerst sinds 2016, toen de laatste Stolpersteine zijn geplaatst in de gemeente Stadskonaal, dat de stenen zijn schoongemaakt. ,,Wellicht gaan we het nu wel jaarlijks doen, we weten nu wat de beste methode is.’’ 

Stolpersteine
Stolpersteine, ook wel ‘struikelstenen’ genoemd, zijn messing gedenkstenen die liggen voor de huizen waar Joodse inwoners in de Tweede Wereldoorlog gewoond hebben voor ze door de Duitse bezetter werden opgepakt en weggevoerd naar een concentratiekamp. In de stenen stonden de naam, geboortedatum en -plaats en overlijdensdatum en -plaats van ieder slachtoffer gegraveerd.

Via De Nieuwsbode

Reizen Laos