Lezing over Spitsbergen bij Verhildersum in Leens

LEENS – Jan de Groot uit Sauwerd zal dinsdag 16 november in de musuemboerderij van Verhildersum in Leens een lezing geven over Spitsbergen. De lezing werd georganiseerd door de Vereniging Historische Kring De Marne.

In 2009 en 2011 maakte Jan de Groot reizen naar Spitsbergen. Hij ontdekte een schitterend eilandenrijk, grotendeels bedekt met gletsjers, maar ook rijk aan menselijke geschiedenis. Sinds de ontdekking van de eilanden door Willem Barentz in 1596 is er op walvissen, ijsberen en walrussen gejaagd, naar delfstoffen gezocht en naar politieke invloed gestreefd.

Foto’s en verhalen 

In de lezing worden de geschiedenis en de schoonheid van dit eilandenrijk belicht aan de hand van vele foto’s en verhalen, waarbij de actuele veranderingen in het klimaat niet worden vergeten. Jan de Groot is gepensioneerd en had een passie voor de poolstreken. Ongeveer 10 jaar geleden had hij als contractstudent een Minor Arctische en Antarctische Studies aan het Arctisch Centrum van de RUG gedaan. De afgelopen jaren had hij veel gereisd in de poolgebieden.

Aanmelden 

De lezing start om 20.00 uur.  Mensen die geen lid zijn van de Historische Kring De Marne betalen een toegangsprijs. Belangstellenden dienen zich uiterlijk maandag 15 november aan te melden via secretaris@historischekring-demarne.nl. Bezoekers dienen in het bezit te zijn van een coronatoegangsbewijs.

Via De Ommelander