Maand en Dag van de Groninger Geschiedenis

GRONINGEN – Het thema van de Maand van de Geschiedenis is in oktober Aan het werk. De Groninger Archieven organiseren dit jaar een Maand (MGG) en een Dag van de Groninger Geschiedenis (DGG) rond dit thema.

Elke Groninger regio had van oudsher zijn eigen vorm van industrie, handel, landbouw of nijverheid. De Groninger Archieven nemen deze samen met een aantal partners onder de loep tijdens de MGG. Bezoekers kunnen kennismaken met de werkzaamheden van boeren, monniken, schippers, arbeiders en wetenschappers en ontdekken waarom deze beroepen met name in bepaalde delen van de provincie voorkwamen.

Speciaal voor de MGG ontwikkelde men fietsrouteboekje Aan het werk. Hierin stonden vijf routes door Stad en Ommeland van gemiddeld 40 kilometer lang. Ze voeren langs verschillende historische plekken en vertellen de arbeidsgeschiedenis in deze omgeving. Het fietsrouteboekje is vanaf 1 oktober te verkrijgen bij de Groninger Archieven en deelnemende musea. In Noord-Groningen is dat openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum.

Na een jaar van afwezigheid staat de Dag van de Groninger Geschiedenis weer op het programma. Zaterdag 9 oktober openen de deuren van de Groninger Archieven. In het gebouw krijgen de bezoekers een rondleiding. Aanmelden is noodzakelijk en kon via www.maandvandegroningergeschiedenis.nl.

En er is meer. Zo komt men in het Loket Gedane Zaken alles te weten over de geschiedenis van bedrijven in de gemeente Eemsdelta en Midden-Groningen. Daarnaast kon men ontdekken wat gemeentearchieven te bieden hebben en zijn er drie inzamelmiddagen van Poparchief Groningen. Ook is er een speciale doe-middag voor kinderen op woensdag 20 oktober. Hier kunnen zij hun eigen historische blauwdruk maken. 

Via De Ommelander