Maker van film De Legende naar Grolloo

GROLLOO – Het bestuur van het C+B Museum in Grolloo gaat op de sterfdag van Harry Muskee, 26 september, extra aandacht aan de blueszanger besteden. Die dag is het tien jaar geleden dat Harry Muskee overleed. Filmmaker Willem van der Linde komt deze dag naar café-restaurant Hofsteenge in Grolloo. 

Willem van der Linde trok tussen 1981 en 1985 enige tijd met Harry Muskee op en maakte filmopnames die hij verwerkte in de documentaire De Legende. Hij gaat in deze film op zoek naar een verloren liefde: de muziek van Cuby & the Blizzards, zijn geboortegrond in Drenthe en de wortels van het bluesgevoel. Hij nam zijn jeugdheld Muskee mee naar verschillende plekken in en rond Grolloo. Hij sprak met hem over Cuby en de Drentse blues.

Journalist Wouter Bessels, als archivaris verbonden aan het C+B Museum, praat op 26 september met Van der Linde over zijn herinneringen aan de filmopnames en aan Harry Muskee. Hierna zal de originele versie van De Legende worden vertoond, zoals die in 1985 werd uitgezonden. Heel speciaal is dat Van der Linde ook fragmenten zal laten zien die niet in de uiteindelijke filmmontage zijn opgenomen en die niet of nauwelijks eerder te zien waren.

Muskee verkeerde halverwege de jaren tachtig niet in de beste periode van zijn leven en carrière. Zo weigerde hij bij de filmopnames terug te gaan naar zijn voormalige boerderijtje aan de Voorstreek, thans het C+B Museum. Zijn onzekerheid en zelfs enige mate van depressiviteit, maar ook zijn Drentse nuchterheid klinken nadrukkelijk door, en dat maakt deze film onder meer zo bijzonder. De gesprekken met Muskee worden afgewisseld met archiefbeelden van de groep, fragmenten uit een concert van Muskee’s band de Muskee Gang en beelden van het Drentse platteland.

Overigens staat de hele maand september flink in het teken van de frontman van Cuby & the Blizzards, met onder meer de theatervoorstelling Muskee: So many roads op de Havenkade in Assen en de nieuwe documentaire van Jan Douwe Kroeske, Talkin’ Blues, die op 24 september in Assen in première gaat en die op 26 september op televisie werd uitgezonden. Bovendien verschijnt eind deze maand ook nog eens de nieuwe live cd/lp Grolloo Blues.

De middag start om 16.00 uur.  Aanmelden via email: info@cubymuseumgrolloo.nl

Via De Schakel