Monnikenwerk in kerken in de regio loopt op zijn eind

NOORD-GRONINGEN – De vierde editie van het project Monnikenwerk is bezig aan zijn laatste twee weken. Deze en volgende week woensdag zijn bezoekers nog welkom om de kunst in Noord-Groninger kerken te bewonderen.

In de stille ruimte van een middeleeuwse kerk werken vijftien kunstenaars zes woensdagen aan hun monnikenwerk. Het gaat, volgens de betrokkenen, om kunst die soms raakt aan iets dat groter is dan de mens.

14 juli gestart

De vierde editie is op 14 juli van start gegaan. De kunstenaars zijn onder andere werkzaam in de kerken van Wirdum (Marijk Gerritsma), Eenum (Aly Freije), ‘t Zandt (Ina Fekken en Henk Kooi), Leermens (Annemarie van Buuren), Den Andel (Ans Schuiling), Westernieland (Natascha J.A. Rodenburg), Eenrum (Josefien Alkema), Saaxumhuizen (Anjet van Linge) en in de Laurentiuskerk van Baflo (Leen Kaldenberg) en de Petrus- en Pauluskerk in Loppersum (Herbert Nouwens). 

Mooie ontmoetingen 

,,Ik werk met het ritme van het luiden van de klok. Zo deel ik mijn dag in stukjes. Ik stel me zo voor dat monniken dat ook deden. Ik begin er al een te worden, geloof ik”, zegt de in Wirdum werkzaam zijnde Marijk Gerritsma over het project, dat nu de laatste twee weken is ingegaan. Annemarie van Buuren had in de kerk van Leermens mooie ontmoetingen met bezoekers gehad. ,,De bezoekers komen van overal uit het land. Ze zijn aandachtig en rustig en nemen alle tijd om zorgvuldig te kijken. Sommigen blijven tot ver na acht uur. Ze lopen om de foto’s heen en verwoorden hun associaties.” 

Monnikenwerk is nog te bekijken op de woensdagen 11 en 18 augustus . Publiek is van 17.00 tot 20.00 uur welkom.

Via De Ommelander