NCG: Afronden versterkingstrajecten blijft enorme uitdaging

NOORD-GRONINGEN – Het nog dit jaar afronden van 1500 versterkingstrajecten in het Groninger aardbevingsgebied werd ‘een enorme uitdaging’. Dat zegt de Nationaal Coördinator Groningen.

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) publiceert maandelijks de cijfers over de voortgang van het verwerkingsprogramma. De nieuwste cijfers geven inzicht in de resultaten tot en met 31 juli. Hoofddoel van de NCG is om zo snel mogelijk de aangewezen woningen in het aardbevingsgebied te versterken.

Slechts 287 versterkingstrajecten afgerond

NCG had voor dit jaar de doelstelling om 4000 opnames en 4000 beoordelingen uit te voeren en 1500 versterkingstrajecten af te ronden. Tot en met 31 juli zijn er 1.211 opnames en 1.372 beoordelingen uitgevoerd en werden er slechts 287 versterkingstrajecten afgerond. Daarmee blijft de NCG dus ver verwijderd van het doe om 1500 trajecten af te sluiten. ,,Toch denken we in het resterende deel van het jaar nog een flinke inhaalslag te kunnen maken”, zegt de NCG. 

Meer panden met lichtere versterkingsmaatregelen

,,In de tweede helft van het jaar pakken we naast de complexere projecten meer panden op waarbij lichtere versterkingsmaatregelen nodig zijn”, gaat de organisatie verder. ,,Dat betekent dat meer panden sneller veilig zullen zijn. Ook zullen we meer resultaten boeken doordat eigenaren de keuze voor herbeoordelen of niet maken en we weer verder kunnen met het traject. Of we de doelstelling halen of moeten bijstellen is nog niet duidelijk. Wel duidelijk is dat we ons maximaal inzetten om zoveel mogelijk trajecten af te ronden dit jaar.”

Via De Ommelander