Nieuw koor Vox Urbis zingt toprepertoire voor vrouwenkoor

TEN BOER – In de Kloosterkerk in Ten Boer werd zaterdag een concert van vrouwenstemmen met harp en hoorns, uitgevoerd door het gloednieuwe stad-Groningse koor Vox Urbi, georganiseerd. Medewerking van Jareach Gilula (harp), Aukje Spijksma en Jan Krol (hoorn), en onder leiding van Luuk Dijkhuis.

Vox Urbis is een nieuw koor, samengesteld uit doorgewinterde leden van Groninger topkoren als Dualis, het Luthers Bach Ensemble en het Noordelijk Vocaal Ensemble. Voor dit project zijn twaalf gepassioneerde zangeressen bij elkaar gebracht om een fascinerend programma te brengen voor de ongewone bezetting van vrouwenkoor en harp.

Carols

Het concert begint met A Ceremony of Carols, een van de meest geliefde werken van Benjamin Britten: een boeiende verzameling van Carols op oude Engelse teksten, met veel verschillende sferen., zoals hemelse en aardse wiegeliedjes, een opzwepend gevecht tussen goed en kwaad en Gregoriaanse processies,.
Hemel en Aarde zijn ook aanwezig bij de Choral hymns from the Rig Veda (group 3) van Gustav Holst, maar dan vanuit een Hindoeïstische blik. Bij de hymnen voor diverse goden en godinnen hoort men via de harp de fris klaterende beekjes en zie je het spetterend zonlicht.

Harp en hoorns

In Vier Gesänge op. 17 zet Johannes Brahms naast de harp ook twee hoorns in. Dat is niet toevallig, want de hoorn staat in de Romantiek voor melancholie, verlies, verloren liefdes, terwijl de harp bekend staat als intermediair tussen Hemel en Aarde. De vier liederen zijn elk op een andere manier een ‘lamento’, een klaagzang, en ze zijn van een ongekende schoonheid. De werken die tijdens dit concert klinken, behoren alle tot de grote repertoirestukken voor vrouwenkoor en harp. Vox Urbis biedt nu een geweldige gelegenheid om ze bij elkaar te kunnen horen, gezongen door een uitstekend ensemble.

Het concert is op 20 november vanaf 20.00 uur te beluisteren in de Kloosterkerk in Ten Boer. Een dag later brengt men hetzelfde programma ‘s middags vanaf drie uur in de doopsgezinde kerk in Groningen. Tickets aan de kassa of via www.voxurbis.nl/tickets.

Via De Eemslander