Nieuw perspectief in Midden-Groningen door aardbevingsgelden

Koningin Máxima krijgt uitleg over beide projecten.

Koningin Máxima krijgt uitleg over beide projecten.

HOOGEZAND – Door aardbevingsgelden die via het Nationaal Programma van de NAM en het Rijk naar Midden-Groningen zijn gekomen, zijn er nieuwe perspectieven ontstonden voor diverse bevolkingsgroepen in de gemeente. Dat kreeg koningin Máxima woensdag te horen bij haar bezoek aan het Huis van Cultuur en Bestuur.

Wethouder van onder meer onderwijs Erik Drenth legde haar uit dat nagenoeg alle basisscholen in deze gemeente onveilig waren en dat er dus iets moest gebeuren. ,,We hadden problemen. Al onze scholen waren onveilig. Toen hebben we een plan gemaakt om ter vervanging elf nieuwe kindcentra te gaan bouwen in heel korte tijd. En zo hebben we in die korte tijd mooie, nieuwe, frisse scholen gebouwd, haast net zo mooi als dit gemeentehuis’’, legde Drent de koningin uit. Die toonde zich verrast dat al die nieuwe kindcentra in zo korte tijd konden worden gerealiseerd. Drenth: ,,We zijn daar ook bijzonder trots op. Volgend jaar hebben we dat allemaal afgerond. In 2016 zijn we begonnen en in 2022 zijn we klaar. En dat is een enorme prestatie.”

 Het tweede onderdeel van de aan koningin Máxima gepresenteerde nieuwe perspectieven is ‘Tijd voor de Toekomst’. Dat is gericht op het creëren van gelijke konsen voor kinderen. Kinderen die wat extra aandacht nodig hebben, op school of elders. Niet alleen kinderen krijgen in dat project extra aandacht en stimulering, maar er is, zo werd gesteld, ook op ingezet om ouders te stimuleren. Hen samen kennis laten maken met meer mogelijkheden voor kinderen en ‘kinderen dat extra zetje geven om iets te kunnen, en dat ze dan ook graag willen leren’.

Via De Regiokrant