Nieuwe subsidieregelingen om evenementen in Groningen te behouden

GRONINGEN – Organisatoren van evenementen in Groningen kunnen ook de komende jaren weer subsidie aanvragen bij de provincie. Er komt een regeling voor grote terugkerende evenementen en een regeling voor kleinschalige evenementen en arrangementen. 

Hiermee wil de provincie Groningen het bestondende evenementenaanbod behouden en nieuwe, typisch Groningse evenementen en arrangementen ontwikkelen. Zo komt er een regeling voor terugkerende evenementen met een landelijke uitstraling en minimaal 3000 fysieke bezoekers. Deze evenementen zijn specifiek en herkenbaar voor Groningen en dragen bij aan het Gronings DNA (karakteristiek, ruimte en pioniersgeest). Er zijn geen subsidies voor evenementen die al zijn opgenomen in het Uitvoeringsprogramma Cultuur 2021-2024. De nieuwe regeling vervangt de oude regeling ‘Shortlist evenementen’.

Voor organisatoren van eenmalige, nieuwe, kleine en grote evenementen is er de subsidie ‘Evenementen en arrangementen’. Deze regeling is breder en ruimer dan de ‘Grote terugkerende evenementen’. Behalve voor het evenement zelf kon ook een aanvraag ingediend worden voor aanvullende toeristische activiteiten of arrangementen. Gedeputeerde Mirjam Wulfse: ,,Het eigene, ons karakter, de kenmerken van ons gebied en de kunst en cultuur die daarbij horen, zijn ons visitekaartje. Het is belangrijk dat DNA telkens uit te stralen en te benadrukken. Van onze kracht moeten we het immers hebben. Het mooie is dat deze regelingen voor evenementen precies die koppelingen aanwakkeren en ook ondernemers de kons geven zich daarop te profileren. Groningen versterkt hiermee haar merk.’’

De beoordeling van aanvragen gaat bij beide regelingen op basis van zogenaamde tenders. De eerste aanvraagronde voor ‘Grote terugkerende evenementen’ start vandaag en loopt tot en met 28 november. Er is €160.000,- beschikbaar. Ook de aanvraagronde ‘Evenementen en arrangementen’ start vandaag en loopt tot en met 15 januari 2022. Hiervoor is €133.000,- beschikbaar. Beide regelingen duren tot en met 2023.

Via De Regiokrant