NOORD: Bijzondere theatervoorstelling in Zuidbroek

ZUIDBROEK – Na ruim een jaar zonder theater kunnen we allemaal wel wat groot vermaak gebruiken, aldus theatermaakster Geke Hoogstins. Daarom schreef zij het spannende theaterspektakel NOORD. Gaswinning en aardbevingen spelen daarin uiteraard een belangrijke rol.

NOORD duikt op een avontuurlijke manier in actuele thema’s als klimaatverandering, de stijgende zeespiegel en wat het met de aarde doet als je er allemaal stoffen uithaalt. De regelmatige aardbevingen in de noordelijke provincie stonden dan ook niet voor niets aan het begin van deze grootse voorstelling. Met haar voorstelling wil Hoogstins echter ook de kracht van samenwerking laten zien en voer geven voor debat over de klimaatkwestie. 

Theaterhal

Bij een theaterspektakel hoort een unieke locatie. In het geval van NOORD worden de Eurohallen Zuidbroek speciaal omgetoverd tot Theaterhal Zuidbroek. De ruim opgezette locatie is niet alleen perfect in verband met de mogelijke coronamaatregelen, maar vormt ook een indrukwekkend decor. Met levensechte projecties, muziek, dans en special effects verdwijnt de bezoeker al snel figuurlijk onder de Groningse bodem en werd meegetrokken door de zee die het land binnenstroomt.

Op het filmdecor van 7 meter hoog en 80 meter rondom het publiek werd het verhaal uitvergroot en gevisualiseerd. De rollen worden gespeeld, gedanst en gezongen door bekende noordelijke artiesten. 

‘Eigenzinnige productie’

Hoogstins: ,,Zonder structurele subsidie is het een hele klus om zo’n ambitieus project te realiseren. Helemaal nu we door de coronapandemie het nog tot twee keer moesten uitstellen. Daarbij is het een eigenzinnige productie met een speciaal hiervoor geschreven verhaal. We zijn kunstenaars en dan is datgene wat er gecreëerd werd ook belangrijk om op die wijze te realiseren. Zonder concessies, wat betekent dat subsidie verwerven niet altijd gemakkelijk is. Toch hebben we met enorm veel energie doorgezet en de mouwen opgestroopt en nu gaat eindelijk de productie op 3 september in première.”

De ticketverkoop is van start gegaan en de eerste avonden zijn al uitverkocht.

Via De Ommelander

Reizen Laos