Noord-Groningers 65 jaar getrouwd

NOORD-GRONINGEN – Tiddo Groen en Annie Groen-Huisman, beiden 89 jaar oud, zijn 65 jaar getrouwd. De geboren Noord-Groningers wonen tegenwoordig in Veendam.

Tiddo Groen is in Zandeweer geboren, Annie Huisman in Roodeschool. Ze hebben elkaar op een Nieuwjaarsavond ontmoet, tijdens een zanguitvoering in de kerk. De jonge Tiddo was met een vriendje gaan kijken. Annie zat een eindje voor hem en hij trok haar aandacht met het gooien van een pepermuntje zodat zij achterom keek. Het was liefde op het eerste gezicht. De twee gaven elkaar het ja-woord in de kerk van Uithuizermeeden.

Wegenbouw

Annie Groen-Huisman hielp vroeger, als oudste kind, thuis flink mee in de huishouding. Op haar 18e had ze twee jaar bij boer Kapinga in de huishouding gewerkt. Maar ook hielp ze mee op het land. Tiddo Groen ging op zijn 14e al werken bij boer Dop. Na een jaar stapte hij over naar de kwekerij van Wieringa. Op zijn 16e kwam Groen bij Offringa in Uithuizermeeden in de wegenbouw te werken. Voor dat bedrijf zou hij de rest van zijn werkzame leven werken. Al snel kwam de Zandeweerster op een motorwals terecht. Op zijn 21e, in 1957, stapte Groen over op een dragline. Na 12 jaar had de dragline plaatsgemaakt voor de hydraulische graafmachine, dat destijds nog een nieuwigheid was. Het was, zo geeft Groen aan, een hele eer om daar machinist op te mogen zijn. Er kon veel nauwkeuriger mee worden gewerkt. In 1989, op zijn 57e, kon Groen met pensioen.

Toilet met een emmer

Na hun trouwen was het echtpaar in een grote salonwagen van Offringa, een woonwagen, gaan wonen. Deze werd telkens voor een nieuw project in een andere plaats neergezet. Het toilet was apart in een hokje en bevatte nog een emmer. In de meeste gemeenten werd de emmer nog opgehaald. De projecten waar Groen aan werkte bracht het echtpaar onder andere in Drachten, Wolvega en Rolde. In 1967 was het echtpaar in Veendam terechtgekomen, voor het dempen van het Oosterdiep. Daar is het echtpaar uiteindelijk ook blijven wonen.

Het echtpaar had een zoon en een dochter, vijf kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

Via De Ommelander