Officieel startsein Natuurwerkdag in Middelstum

MIDDELSTUM – Gedeputeerde Henk Staghouwer, wethouder Pier Prins van de gemeente Eemsdelta en Peter Hellinga, directeur van Landschapsbeheer Groningen, geven zaterdagmorgen  6 november in Middelstum het startsein voor de Natuurwerkdag 2021 in de provincie Groningen.

De drie doen dat aan de Tiggeldobbe in Middelstum waar knotwilgen stonden die van hun takken moeten worden ontdaan. Op veel plekken in de provincie zullen die dag vrijwilligers aan de slag gaan om iets terug te doen voor de natuur, zoals het motto van de dag luidt. 

Vrijdag 5 en zaterdag 6 november kon er op meer dan 35 locaties in de provincie worden meegedaan aan natuurklussen, zoals wilgen knotten, bomen of bollen planten, snoeien of insectenhotels bouwen.
Hooien in het Lauwersmeergebied, bollen planten in Zuurdijk of wilgen knotten in Uithuizermeeden: alles dit jaar staat in het teken van biodiversiteit. De klussen zijn er dan ook op gericht om natuur te onderhouden en herstellen, wat bijdraagt aan de leefomgeving van veel (bedreigde) planten en dieren.

Scholen
Ook scholen helpen dit jaar mee in de natuur Op vrijdag 5 november is er extra aandacht voor de natuurwerkers van de toekomst. Speciaal voor leerlingen van basisscholen organiseert de Natuurwerkdag klussen om de jonge generatie te laten ervaren hoe het is om buiten bezig te zijn in de natuur. Uit onderzoek van Agnes van den Berg blijkt dat een natuurervaring op jonge leeftijd bijdraagt aan een positieve houding tot de natuur.

Ook wie graag een keer wil kennismaken met natuur en landschap, maar de stap naar vrijwilligerswerk nog niet kunnen óf durven maken, is welkom. Voor opgave en meer informatie kon men terecht op www.natuurwerkdag.nl.

Via De Ommelander