Onderzoek naar plastic in meerkoetnesten

NOORD-GRONINGEN – Meerkoeten gebruiken allerlei soorten zwerfvuil in hun nesten; van ruitenwissers tot zonnebrillen en tegenwoordig ook mondkapjes. Bioloog Auke-Florian Hiemstra wil weten waarom ze dat doen en wat de gevolgen ervan zijn. Aan dat onderzoek kon iedereen meedoen.

Meerkoeten bouwden hun nesten altijd met riet, takjes en waterplanten. Maar in sommige nesten is tegenwoordig geen riet meer te zien: alleen plastic rietjes. Soms wel meer dan vijftig stuks per nest. Ook afzetlinten zijn in trek, snoeppapiertjes en het folie om sigarettenpakjes – zelfs cocaïne-envelopjes en telefoon-oortjes worden gebruikt. Maar waarom gebruiken meerkoeten ons afval als nestmateriaal?

Wegen voordelen op tegen de nadelen? 

Mogelijk gebruiken ze het plastic simpelweg omdat ze niks natuurlijks kunnen vinden. Maar misschien verzamelen ze dit nieuwe materiaal ook wel met opzet en brengt het voordelen met zich mee. Plastic is een enorm sterk materiaal en het rot niet. Of zo’n voordeel opweegt tegen de nadelen, dat is echter nog maar de vraag. Kan dat plastic geen kwaad voor de jonge meerkoetjes die uit hun ei komen in een zwerfvuilnest? Bioloog Auke-Florian Hiemstra van Naturalis wil er alles over weten. En daar had hij hulp bij nodig.

Meerkoetenland

,,In Nederland hebben we een van de hoogste dichtheden van Europa aan deze watervogels; we zijn een echt meerkoetenland. Iedereen had wel een paartje in de buurt”, legt Hiemstra uit op de website van Naturalis. ,,Door af en toe een foto van het nest te maken kun je ons enorm helpen.” Van die foto’s, en de antwoorden op enkele korte vragen, leren Hiemstra en zijn mede-onderzoekers onder meer over het broedsucces en de keuze voor plastic.
Samen met het natuurplatform Waarneming.nl had hij de website meerkoetnest.nl opgezet, waar iedereen informatie kon vinden en foto’s kon uploaden.

Via De Ommelander

Reizen Laos