Ook zuidelijk deel Het Hogeland kon glasvezel krijgen

NOORD-GRONINGEN – DELTA Fiber Netwerk is begonnen met het aanbieden van glasvezel in het zuidelijke deel van Het Hogeland. Daarmee kunnen nu nog meer inwoners in de kernen van de gemeente supersnel internet krijgen.

De zuidkont van Het Hogeland betreft de dorpen Adorp, Bedum, Groot Wetsinge, Klein Wetsinge, Noordwolde, Onderdendam, Sauwerd en Zuidwolde. Eerder was DELTA Fiber Netwerk als begonnen met het aanbieden van glasvezel in de oostelijke dorpen van Het Hogeland. 

De glasvezelverbinding die werd aangeboden, is de allersnelste van Nederland. John Wittekamp, CTO van DELTA Fiber Netwerk, zegt ‘supertrots’ te zijn op dit eerste project van zijn bedrijf in Groningen. ,,Want het is niet zomaar een glasvezelnetwerk, het is het aller- allersnelste glasvezelnetwerk van Nederland. We gaan hier XGS-PON aanleggen. Dat betekent snelheden tot wel 8 Gig, dat is 8.000 Mb up- én download per seconde.”

De glasvezelverbinding komt er als minimaal 35 procent van de benaderde adressen in een dorp zich wil laten aansluiten. Aanmelden kon tot 15 december. Er dient dan tevens een abonnement te worden afgesloten bij één van de telecomaanbieders. 

Inwoners die in aanmerking komen voor een glasvezelaansluiting worden persoonlijk geïnformeerd door middel van een brief. Op de website gavoorglasvezel.nl kon men een postcodecheck doen om te zien of het adres in aanmerking komt voor het aanbod. Bij aanmelding voor 15 december is de glasvezelaansluiting gratis. Het enige dat men betaalt zijn de abonnementskosten voor internet, televisie en/of bellen bij de telecomaanbieder.

DELTA Fiber Netwerk had in Nederland inmiddels een glasvezelnetwerk opgebouwd waarop zo’n 900.000 huishoudens en bedrijven zijn aangesloten. Volgens het bedrijf komen daar iedere maand zo’n 20.000 adressen bij. Het streven is 2 miljoen huishoudens en bedrijven in 2025.

Gemeente Het Hogeland ondersteunt het project van DELTA Fiber Netwerk in Noord-Groningen. Onlangs is hierover een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Via De Ommelander